Error tolerant finite state parsing for a Turkish dialogue system
Bir Türkçe diyalog sistemi için hata toleranslı sonlu durum çözümleme
  1. Tez No: 112555
  2. Yazar: ATACAN ÇONDUROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS ÇİÇEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Dil İşleme, Sonlu Durum Çözümleme, Hata Toleranslı Tanıma, Sağlam Çözümleme, Hafif Çözümleme, Diyalog Sistemleri, Doğal Dil Arayüzleri, Natural Language Processing, Finite State Parsing, Error Tolerant Recognition, Robust Parsing, Light Parsing, Dialogue Systems, Natural Language Interfaces. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET BİR TÜRKÇE DİYALOG SİSTEMİ İÇİN HATA TOLERANSLI SONLU DURUM ÇÖZÜMLEME Atacan Çonduroğlu Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. İlyas Çiçekli Temmuz, 2001 Doğal dil işlemede, yüksek seviyeli gramer formalizmaları cümle çözümlemesi için sıkça kullanılmaktadır. Pratikde hiç bir formalizma doğal dilin esnekliği ve çeşitliliği ile baş edemediği için, bu formalizmalar sınırlı alanlarda, alt-dillerle kullanılmaktadır. Her ne kadar sınırlandırılmamış bir dünyada, cümlelerden anlam çıkarabilmek için sofistike metodlar kullanılması gerekteğine inansak da, sınırlı alanlarda durum böyle olmak zorunda değildir. Basit, ama daha zaman- verimli olan sonlu durum makina metodları, kapalı alanlarda çözümleme için kullanılabilir. Basitlik ve zaman verimlilikleri ile bu metodlar sadece etkile şimli değil, ayrıca onların hafif gramer dışı cümleleri çözümlemelerini sağlıyan hata toleransı ile geliştirilmeleri daha kolaydır. Bu tezde, Türkçe banka diyalogları alanındaki, diyalog cümlelerini çözümlemek için, hata toleranslı sonlu durum tanımaya dayanan bir çözümleme modülü ve grameri sunmaktayız. Sen tetik olarak yaratılmış hatalı cümleler üzerindeki test sonuçları, önerdiğimiz sis temin gramer dışı cümleleri verimli bir şekilde analiz edebildiğini ve büyüyen gramerle beraber ölçeklenebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ERROR TOLERANT FINITE STATE PARSING FOR A TURKISH DIALOGUE SYSTEM Atacan Çonduroğlu M.S. in Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. İlyas Çiçekli July, 2001 In NLP (Natural Language Processing), high level grammar formalisms are frequently employed for parsing. Since in practice no formalism can cope with the diversity and the flexibility of the human languages, such formalisms are used in closed domains, with sub-languages. Even though we believe that in an open world sophisticated analysis is required for extracting meaning from natural language texts, this does not have to be the case for the closed domains. Simpler time-efficient finite state methods can be used in closed domains. With their simplicity and time-efficiency, finite state methods are not only responsive, but also easy to augment with error tolerance which allows these methods to flexibly parse mildly ungrammatical sentences. In this thesis, we present a parser module which is based on error tolerant finite state recognition and a grammar for parsing transcribed dialogue utterances in a closed Turkish banking domain. Test results on the syntheticly created erroneous sentences indicate that the proposed system can analyze ungrammatical sentences efficiently and can scale with the growth of the grammar.