Network design problems in wavelength division multiplexing optical networks
Dalgaboyu bölüşümlü çoğullama kullanılan optik iletişim ağlarında ağ tasarlama problemleri
  1. Tez No: 112556
  2. Yazar: GÜNEŞ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA EKİN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga Bölüşümlü Çoğullama Kullanılan Ağlar, Kapasiteli Ağ Tasarımı, Çok Ürünlü Ağ Akışı, Yol ve Dalgaboyu Atama, Wavelength Division Multiplexing Networks, Capacitated Network Design, Multicornmodity Network Flows, Routing and Wavelength Assignment 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Özet DALGABOYU BÖLUŞUMLU ÇOĞULLAMA KULLANILAN OPTİK İLETİŞİM AĞLARINDA AĞ TASARLAMA PROBLEMLERİ Güneş Erdoğan Endüstri Mühenlisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Oya Ekin Karaşan Ağustos 2001 Bu çalışmada, Dalga Bölüşümlü Çoğullama kullanılan ağlarda, trafiğin durağan olduğu, dalgaboyu dönüşümüne izin verildiği ve dalgaboyu değiştiricilerin sayısının ve yerlerinin belirlenmesinin sözkonusu olduğu ağ tasarım problemlerini inceledik. Ağ yapısı ve trafik bilgisi verildiği halde, en az maliyete sahip olan ve verilen bağlantıları sağlayabilecek bir ağ tasarlamaya çalıştık. Problemi ifade eden değişik formülasyonlar ve bazı geçerli eşitsizlikler sunduk. Sonuç olarak, olurlu çözümler üretmek için bulgusal bir yöntem önerdik, yöntemi farklı trafik bilgileri ile üç farklı ağ yapısında uyguladık, ve sonuçları sunduk. Yöntem problemi iki probleme ayırmak fikri üzerine kuruludur: yol atama problemi ve dalgaboyu atama ve dalgaboyu değiştirici yeri saptama problemi. Sonuçlarımız, ürettiğimiz alt sınırlara yakındır, ve göstermektedir ki bütün düğümlerin dalgaboyu değiştirici olduğu durumdaki fiber maliyeti performansına, az miktarda dalgaboyu değiştiricisi kullanılarak da ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Abstract NETWORK DESIGN PROBLEMS IN WAVELENGTH DIVISION MULTIPLEXING OPTICAL NETWORKS Güneş Erdoğan M. S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Oya Ekin Karaşan August 2001 In this study, we analyze the network design problem arising in Wavelength Division Multiplexing (WDM) networks where traffic is static, wavelength interchanging is allowed and the location and number of the wavelength interchangers are to be determined. Given a topology and traffic data, we try to find the fiber and wavelength interchanger configuration with the minimum cost, that can establish all given connections. We present different formulations of the problem and some valid inequalities. Finally, we propose a heuristic method of generating feasible solutions, apply the method on three different topologies with varying traffic data, and present the results. The method is based on the idea of partitioning the problem into two; routing problem and wavelength assignment and interchanger location problem. Our results prove to be close to the lower bounds we generate, and indicate that the fiber cost performance of the case where all nodes are wavelength interchangers can be attained using a relatively small number of wavelength interchangers.