Computer fault tolerance study inspired by the immune system
Bağışıklık sisteminden esinlenmiş bilgisayar hata toleransı çalışması
- Tez No: 167142
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÜRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay bağışıklık sistemi, binary”bağışıklık sistemi, immunotronics”, hata toleransı, pozitif tolerans durumları, Artificial immune system, binary immune system, immunotronics, fault tolerance, positive tolerance conditions. iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDEN ESİNLENİLMİŞ BİLGİSAYAR HATA TOLERANSI ÇALIŞMASI CAND3EK, Atıf Değer Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Güran Aralık 2005, 81 sayfa Bilgisayarların geniş bir biçimde kullanılmaya başlamasından bu yana hata meydana geldiğinde bile yüksek derecede güvenilirlik sağlayan donanım sistemlerinin yaratılmasında pek çok yaklaşım olmuştur. Bu çalışma insan bağışıklık sisteminden esinlenerek biyolojik bir perspektiften problemi ele almaktadır. Bağışıklık sistemi vücudun güvenilir bir biçimde çalışmasını sağlayan çeşitli akıllı yöntemler kullanır ve buna benzer yöntemlerin güvenilir sistemlerin tasarımında nasıl kullamlabileceğini öne sürer. Bu çalışma yeni bir disiplin olan yapay bağışıklık sistemine kısa bir giriş yapmakta ve bağışıklık sisteminden esinlenilmiş yaklaşımla hata toleransına getirilen yeni bir uygulama gösterilmektedir. Donanımsal bağışıklık sistemi ile birlikte sonlu durum makinasımn nasıl normal çalışma döngüsünde hatalı durumların sezilme yeteneğini kazandıran hata tanımanın yeni bir biçimini sağladığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER FAULT TOLERANCE STUDY INSPIRED BY THE IMMUNE SYSTEM CAND3EK, Atıf Değer MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan Giiran December 2005, 81 pages Since the advent of computers numerous approaches have been taken to create hardware systems that provide a high degree of reüability even in the presence of errors. This study seeks to address the problem from a biological perspective using the human immune system as a source of inspiration. The immune system uses many ingenious methods to provide reliable operation in the body and so may suggest how similar methods can be used in the design of reliable systems. This study provides a brief introduction into a relatively new discipline: artificial immune systems (AIS) and demonstrates a new application of AIS with an immunologically inspired approach to fault tolerance. It is shown a finite state machine can be provided with a hardware immune system to provide a novel form of fault detection giving the ability to detect faulty states during a normal operating cycle. It is called immunotronics.