A constraint-based incremental approach for update of large itemsets
Yoğun nesne kümelerinin güncellenmesi için sıralamaya dayalı artımlı bir yaklaşım
- Tez No: 112557
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL ARKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri araştırması, sınırlamaya dayalı, ilişki kuralları, yoğun nesne kümelerinin güncellenmesi, Data mining, constraint based, association rules, update of large item- sets, pruning. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET YOĞUN NESNE KÜMELERİNİN GÜNCELLENMESİ İÇİN SINIRLAMAYA DAYALI ARTIMLI BİR YAKLAŞIM Engin Demir Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Arkun Ağustos, 2001 Son yıllarda birçok çalışmaya konu olan veri araştırmasının temel amacı, birik tirilen ve depolanan yüksek hacimli verilerin içinde saklı olan bilgileri çıkartmak ve çözümlemektir. Bu işlemi yürütmek için çok sayıda bilgi bulma teknikleri geliştirilmiştir. Verilerdeki ilginç ve yoğun oluşumları bulmaya yarayan ilişki ku rallarının belirlenmesi veri araştırmasında önemli bir yaklaşımdır. Durağan veri- tabanları için kimi teknikler geliştirilmiş olmasına karşın; gerçek uygulamalarda ilişki kurallarının araştırılmasında yoğun oluşumları güncellemek için dinamik yaklaşımlara da gereksinim vardır. Ayrıca, kullanıcılar açısından bakıldığında, mevcut sistemlerde, arama ve denetim eksiklikleri, odaklanma eksikliği, ve ilişkilendirmelerde katı bir yalınlık vardır. Bu tezde, mevcut sistemlerdeki iki eksikliğe de çözüm önerilmektedir. Erken eliminasyon yöntemi ile yoğun nesne kümelerinin güncellenmesini gerçekleştiren UWEP algoritmasına, monoton ol mayan ve özlü sınırlamalara uyum yetenekleri de uyarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CONSTRAINT-BASED INCREMENTAL APPROACH FOR UPDATE OF LARGE ITEMSETS Engin Demir M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erol Arkun August, 2001 The main focus of data mining, subject of numerous studies in recent years, is to extract and analyze hidden knowledge from the collected and stored massive amounts of data. In order to manage this process, many automated knowledge discovery techniques have been developed. Discovery of association rules, which is the process of mining interesting and frequent patterns from data, is an important class of data mining. Most of the researchers proposed techniques for static databases but in real applications dynamic approaches are necessary to maintain the frequent patterns in terms of association rule mining. Additionally, from the standpoint of users, previously developed systems have lack of user exploration and control, lack of focus, and rigid notion of relationships. In this thesis, we propose a solution to both of the shortcomings of the previous systems. We integrate the anti-monotonicity and succinctness constraints to the previously developed update with early pruning (UWEP) algorithm.