Superconductivity in ultrasmall metallic grains
Çok küçük metal parçacıklarında üstüniletkenlik
- Tez No: 112586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: üstüniletkenlik, mezoskopik fizik, çok küçük metal parçacıklarında üstüniletkenlik, parite etkisi, tek elektron transistoru iv, superconductivity, mesoscopic physics, superconductivity in ul- trasmall metallic grains, parity effect, single-electron transistor
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Özetçe ÇOK KÜÇÜK METAL PARÇACIKLARINDA ÜSTÜNİLETKENLİK Özgür Bozat Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zafer Gedik Ağustos 2001 Son zamanlarda nanometre büyüklüğündeki metalik parçacıklar üzerinde tek elektron tünelleme spektroskopi tekniği kullanılarak yapılan ve kesikli enerji tayfının ölçülebildiği deneyler, üstüniletkenliğin alt sınırı ve büyük ölçek limitinden birkaç elektron limitine geçişin doğası hakkındaki soruları tetiklemiştir. Bu, çok küçük parçacıklarda üstüniletkenlik, kendisini parite etkisi yani çift sayıda elektrona sahip parçacığın enerjisinin tek sayıdakine göre daha düşük olması olarak gösterir. Konuyla ilgili teorik çalışmalar kesikli BCS modeli üzerinde yoğunlaşmıştır, ilk olarak bu deneysel ve teorik çalışmalar tekrar edilmiştir. Daha sonra çok küçük üstüniletken parçacıkların etkileşim enerjisinin enerji seviyesi aralığından çok zayıf olduğu nanoskopik limitteki davranışını araştırmak için tam olarak çözülebilir bir model önerilmiştir. Model, Fermi enerjisinde d-katli dejenere tek bir seviyede eşleşme kuvvetiyle etkileşen sabit sayıda elektronlardan oluşmaktadır. Bu model mükemmel simetriye sahip parçacıklara uygulanabildiği gibi düzensiz şekle sahip parçacıklar için bir yaklaşıklık olarak düşünülebilir. Sıcaklığın ve manyetik alanın parite etkisi üzerindeki etkisi incelenmiştir. mParite etkisinin kaybolmaya başladığı kritik sıcaklık ve manyetik alan belir lenmiştir. Çalışmalarımızın sonuçları arasında enerji aralığının kritik sıcaklığa oranı farklı tahmin edilmiştir 2Ao/kTc ~ 4(^ 3.5), ancak bu değer BCS aralık denkleminin bu model için tam çözümüyle tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
Abstract SUPERCONDUCTIVITY IN ULTRASMALL METALLIC GRAINS Özgür Bozat M. S. in Physics Supervisor: Asst. Prof. Zafer Gedik August 2001 Recent experiments in nanometers size metallic grains, where the discrete energy spectrum is measured by the technique of single-electron tunnelling spectroscopy, triggered the questions about the lower size limits of the superconductivity and the nature of the crossover from the bulk limit to limit of few-electrons. For ultrasmall grains, superconductivity shows itself as a parity effect where the grain with even number of electrons has a lower energy with respect to odd one. The theoretical works focused on the discrete BCS model to understand this phenomena. Firstly, we review these experimental and theoretical works. Later, to investigate the behavior of superconducting ultrasmall grains in the nanoscopic limit, where interaction is much weaker than level spacing, we propose an exactly solvable model. The model is composed of a single d-fold degenerate level at the Fermi energy with fixed number of electrons interacting via a pairing force. It can be applied to grains with perfect symmetric shape while it can also be considered as an approximation for grains with irregular shape or weak disorder. We analyze the effects of temperature and magnetic field on the parity effect. We determinethe critical temperature and magnetic field where the pairing correlations start to vanish. Among our results we predict a different gap to critical temperature ratio 2A0/kTc ~ 4(^ 3.5) which is consistent with exact solution of BCS gap equation for this model.