Bor Şeker Fabrikası atıksu arıtma tesisi tasarımı
The Project of wastewater establishment of Bor Sugar Factory
- Tez No: 112661
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ERMAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şeker fabrikası, Atıksu, Arıtma, Çamur, Sugar Factory, Wastewater, Treatment, Sludge IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET BOR ŞEKER FABRİKASI ATIKSU ARITMA TESİSİ TASARIMI DOĞAN, Esma Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof Dr. Emine Erman KARA Eylül-2001, 62sayfa Bu çalışmada Bor Şeker Fabrikası atıksularının fiziksel, kimyasal ve biyolojik metodlar kullanılarak arıtılması amaçlanmıştır. Atıksu örnekleri Bor Şeker Fabrikasından alınmıştır. Çalışmada biyolojik arıtım modeli olarak aktif çamur sistemi seçilmiştir. Atıksuların sisteme fabrika lojmanlardan gelen evsel atıksularla birlikte arıtılması, son çökeltme havuzundan alınan çıkış suyunun ise fabrikaya tekrar verilerek kullanılması tasarlanmıştır. Ön çökeltme havuzundan alınan çamurun ise direkt olarak tarımda kullanılması ancak kimyasal, biyolojik ve son çökeltme havuzundan alınan çamurların önce çamur çürütücüye daha sonra da yoğunlaştırıcıya verildikten sonra tarımda veya hayvan yemi olarak kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE PROJECT OF WASTEWATER ESTABLISHMENT OF BOR SUGAR FACTORY DO?AN, Esma Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Emine Erman KARA September-2001, 62 pages In this study, physicaL,chemical and biological methods have been used in order to treat the wastewaters of Bor Sugar Factory. The wastewater samples has been taken from Bor Sugar Factory. The active sludge system has been choosen for biological treatment. After final precipitation of the wastewater from factory housing and from the factory, it will be returned to the factory for reuseing. The sludge were taken from the precipitation pool has been used directly in agriculture and the sludges taken from chemical, biological and the final precipidation pool, firstly will be sent to sludge decayer and then to the digestion unit and finally will be used in agriculture and also animal food.