Madsan (Çamardı-Niğde) antimuan cevherleşmesinin jeolojisi, mineralojisi ve jeokimyasal özellikleri
Geological, mineralogic and geochemical characteristics of madsan antimony mineralization (Çamardı-Niğde)
- Tez No: 112662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. GÜRHAN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antimuan, Madsan, Çamardı, Niğde, Gümüşler iii, Antimony, Madsan, Çamardı, Niğde, Gümüşler iv
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET MADSAN (ÇAMARDI-NİĞDE) ANTİMUAN CEVHERLEŞMESİNİN JEOLOJİSİ, MİNERALOJİSİ VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÇETİN Arzu Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. M. Gürhan YALÇIN Eylül 2001, 73 sayfa İnceleme alam, Çamardı İlçesinin 2km kuzeybatısında yer almaktadır. Muhtemel altın mineralizasyonu olarak düşünülen Çamardı (Madsan) antimuan cevherleşmesi Paleozoyik yaşlı Gümüşler Formasyonu içinde yer alır. Cevherleşme çoğunlukla metamorfik kayaçlar içinde Sb-W-Hg damarlar şeklinde olmakla beraber bazı stratigrafık seviyelerde de görülmektedir. Cevherleşme ENE-WSW doğrultulu kırık sistemlerinde yer almaktadır. Önemli cevher minerali antimonit ve zinoberdir. Cevherleşme hidrotermal kökenli ve tektonik kontrollü olup yerleşimi devamlı/ devamsız, damar/damarcıklar, şeritler ve ince taneler şeklindedir. Fay hattı boyunca gelişmiş damarlarda cevher mineralleri stibnit, pirit ve eser miktarda zinober ve altındır. Ametalik mineralleri kuvars, kalsit ve serisittir. Yan kayaçları mermerler, kalksilikatik mermerler ve kuvars - serisitleşmiş gnaysdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY GEOLOGICAL, MINERALOGIC and GEOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF MADSAN ANTIMONY MINERALIZATION ( Çamardı - Niğde ) ÇETİN Arzu Niğde University Institute of Applied Sciences Department of Geology Supervisor: Asistant Prof. Dr. M. Gürhan YALÇIN September 2001, 73 p. Study area is situated 2 km northwest of the town of Çamardı (Niğde). Madsan antimony mineralization, having potential for gold, is hosted by Gümüşler Formation of Paleozoic age. The mineralization occurs in the form of veins of Sb-W-Hg in metamorphic rocks and also in various stratigraphic levels. The mineralization associated with fractures striking ENE- WSW. Major are minerals are antimonite and cinnabar. The ore mineralization is considered to be hydrothermal and structurally controlled and formed as continuous/ discontinuous deposition in the form of vein / veinlets, stripes, and fine grains. Ore minerals observed along, the fault zones are stibnite, pyrite and trace cinnabar and gold. Gangue minerals are quartz, calcite and sericite. Host rocks are consisted mainly of marbles, calc-silicate marbles, and quartz - sericitized gneiss.