Niğde bölgesindeki formasyonların deneysel yöntemler sonucu beton agregası olarak kullanıma uygunluğu
The Investigation of the suitability of rock masses in Niğde area as an alternative concrete aggregate
  1. Tez No: 112666
  2. Yazar: MUSTAFA FENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇOPUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agrega, Beton, Alkali-Silis Reaksiyonu, Fiziksel Özelikler, Elastik Özelikler, Mekanik Özelikler, Agregate, Concrete, Alkali-Silica Reaction, Physical Properties, Elastic Properties, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZET NİĞDE BÖLGESİ KAYA BİRİMLERİNİN ALTERNATİF BETON AGREGASl OLARAK KULLANIMA UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI FENER, Mustafa Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışmanı : Mayıs 2001 Ülkemizin değişik bölgelerinde bazı kurum ve kuruluşların (Karayolları, Devlet Su İşleri, hazır beton imal eden özel kuruluşlar v.s) agregalar üzerinde yaptıkları deney sonuçları; Niğde Bölgesinde Kırüstü Mevkiinden elde edilen ve halen binalarda beton yapı malzemesi olarak kullanılan malzemelere benzer özellik gösteren agregaların uygun nitelikte olmadıklarını ortaya koymuştur. Bu çalışmayla Niğde İlinin tamamını kapsayan L 32,33.34, M 32,33,34, paftaları içerisindeki sert kaya birimlerinin alternatif beton agregası olarak kullanıma uygunluğunun ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamı içerisinde beton agregasına uygun olabilecek altı farklı formasyon ve litodem birimi belirlenmiştir. Bu birimlerin mineralojik-petrografık,, fiziksel, mekanik ve elastik özelliklerini ortaya koyabilmek için araziden uygun büyüklükte ve nitelikte olan blok örnekleri alınmıştır. Bloklardan elde edilen farklı boy ve çaplardaki karotlar kullanılarak birimlerin fiziksel özelliklerinden; birim hacim ağırlıkları, özgül ağırlıkları, tane birim hacim ağırlıkları, poroziteleri (gözeneklilik), boşluk oranlan, su emme oranlan, doluluk oranları, donmaya karşı duyarlılık dereceleri, mekanik özelliklerinden; tek eksenli basınç dayanımları, üç eksenli basınç dayanımları, Los Angeles aşınma dayanımları, en direkt çekme dayanımları, nokta yük dayanımları, darbe dayanım katsayıları, Schmidt çekici dayanımları, elastik özeliklerden; dinamik elastisite modülleri, bulunarak, mineralojik ve kimyasal analizler yardımıyla birimler alkali-silis reaksiyonu yönünden değerlendirilmiştir.Elde edilen bulgular TSE standartlarına göre yorumlanmış, grafikler ve tablolar yardımıyla ifade edilmiştir, sonuçlar beklenildiği gibi bu birimlerin beton agregası olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE INVESTIGATION OF THE SUITABILITY OF ROCK MASSES IN Nİ?DE AREA AS AN ALTERNATIVE CONCRETE AGGREGATE FENER, Mustafa Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Supervisor: : Mayıs 2001 The results of the experiments carried out on aggregates by some establishments, such as Karayolları, DSİ and commericial organizations which produce prepared concrete, have brought up the unisuitability of the aggregates which have the some characteristies with the materrial getting from Kırüstü Place of Niğde Region and used in building constructions as a concretre material. The main objective of this study is to determine whether hard rock units in L32.33.34 and M32.33.34 sections completely including Niğde City is suitabe for alternative concrete aggergates or not. For this purpose, six different formations and litodem units which are probably suitable for concrete aggergate were determined. Block samples having an appropriate dimension and quality were collected from the determined are as for measuring mineralogical- perrographical, physico-mechanical and elastic properties of this units. Rock blocks were cored in differend length and diameter and unit volume weight, density,grain unit volume weight, porozity, void ratio, water absorbtion ratio, fullness ratio, sensitivity degree to freezing, uniaxial comperssive strength, triaxial compressive strength, Los Angeles Abrasion rasistance, indirect tensile strength, point load strength, impact strength, Schmidt hammer hardness and dynamic elastic modulus were measured. The units were evaluated from the point of the view of alcali-silica reactions using mineralagical and chemical analysis. Obtained results were interpreted according to TSE standarts and explained by tables and graphics. As it was expected, it was concluded that the racks units can be used for concrete aggregate.