Acıpınar ile Asmayaylası arasındaki alanın (Tuz gölü doğusu) petrol olanaklarının incelenmesi
Investigation of the petroleum potential of area between Acıpınar and Asmayaylası (east of lake Tuz)
- Tez No: 112678
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol potansiyeli, Tuz Gölü havzası, Acıpınar- Asmayaylası, Ana kaya Rock-Eval analizi, Petroleum potential, Lake Tuz basin, Acıpınar and Asmayaylasi, Source rock Rock-Eval analysis IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tuz Gölü havzasının doğu kenarında yapılan bu çalışmada bölgenin petrol jeolojisi açısından incelenerek ana kaya, hazne kaya, örtü kaya ve kapan özellikleri araştırılmıştır. İnceleme alanında temeli Orta Anadolu Metamorfitleri oluştururken, bunların üzerine Mesozoyik'te sırasıyla Geç Kretase yaşlı birbirleriyle uyumlu Kızıltepe ve Asmaboğazı formasyonları gelir. Senozoyik'te Geç Paleosen-Eosen yaşlı Karapınar formasyonu Asmaboğazı formasyonunun üzerine açısal uyumsuz olarak gelir. Geç Eosen ?-01igosen yaşlı Yassıpur formasyonu Karapınar formasyonu ile uyumsuzdur. Bunun üzerine ise uyumsuz olarak Miyosen yaşlı Koçhisar formasyonu ve Miyosen-Pliyosen yaşlı Cihanbeyli formasyonu gelir ve bunlarda birbirleriyle uyumsuzdur. TPAO Araştırma Grubu Başkanlığı' nda yapılan TOC ve Rock-Eval analiz sonuçlarına göre inceleme alanında olgun ana kaya özelliğine sahip bir birim yoktur. Asmaboğazı formasyonuna ait kumtaşları hazne kaya olabilir. Fakat yanal bir sürekliliğin bulunmaması hazne kaya özelliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Sahada kıvrımlar olmasına rağmen muntazam dalımlı olmadıklarından yapısal bir kapan mevcut değildir.
Özet (Çeviri)
In this research, the east of the Lake Tuz basin was investigated with respect to its petroleum potantial of the source rock, reservoir rock, cap (overlying) and trap characteristics. Basement rocks consist of the Central Anatolian Metamorphics, which are overlain conformity by Late Cretaceous Kızıltepe and Asmaboğazı formations. Karapınar formation of Late Paleocene-Eocene age overlies the Asmaboğazı formation with an angular unconformity. Late Eocene ?-01igocene Yassipur formation discordantly overlies the Karapınar formation. This sequence is discordantly overlain by Koçhisar formation of Miocene age and Cihanbeyli formation of Miocene-Pliocene age; both are also discordant with each other. According to TOC and Rock-Eval analyses carried out by the TPAO Research Group, the study area did not contain mature source rock. Sandstones occurring within the Asmaboğazı formation could be considered as reservoir rocks. But lateral discontinuity of them significantly deterionrates this consideration. Despite the presence of folded structures in the area, no indications of presence of the structural traps were found due to the lack of plunging structures.