Çamardı (Niğde) yöresinin jeolojisi ve yapısal özellikleri
Geology and structural features of the Niğde massif in the Çamardı (Niğde) region
- Tez No: 112679
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Niğde Masifi, Örtü Birimleri, Çok evreli kıvrımlanma, Kavaklıgöl bindirmesi, Niğde Massif, Cover Units, High Grade Folded, Kavaklıgöl Thrust
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET ÇAMARDI (NİĞDE) YÖRESİNİN JEOLOJİSİ VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ DEMİRCİOĞLU, Ramazan Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Güner ÜNALAN (N.Ü.) Yardımcı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yasar EREN (S.Ü.) Mayıs 2001, 95 sayfa Çamardı (Niğde) yöresinde, temeli Niğde masifine ait mermer, gnays, kuvarsit ve amfibolitler oluşturur. Niğde masifi Geç Kretase öncesinde yüksek dereceli başkalaşıma uğramış, en az üç kez deforme olmuş ve kıvrımlanmıştır. Masife ait bu kayaçlar Üçkapılı granodiyoriti tarafından kesilmiştir. Tüm bu birimler Geç Kretase-Eosen yaşlı ve çok düşük derecede başkalaşıma uğramış örtü birimleri tarafından uyumsuz olarak örtülmektedir, örtü birimlerinin ilk topluluğunu, Paleosen-Eosen yaşlı Celaller grubuna ait, karasal-denizel geçişli kırıntılı ve karbonatlı kayaçların ardalanması oluşturur. Bu grup Kavaklıgil bindirmesi boyunca Üst Kretase-Paleosen yaşlı Eskiburç grubuna ilişkin flişoyid ve ada yayı özelliğindeki kayaçlar tarafından tektonik olarak üstlenir yörenin en genç birimleri ise Oligosen-Kuvaterner yaşlı tektonik döneme ilişkin karasal ve volkanik kayaçlar oluşturur. Örtü birimleri, Ulukışla havzasının Geç Eosen öncesinde kapanmasında bağlı olarak en az üç evreli deformasyona (D1-D2- ve D3-) uğrayarak deforme olmuş ve kıvrımlı-klivajlı yapılar kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY GEOLOGY AND STRUCTURAL FEATURES OF THE Nİ?DE MASSIF İN THE ÇAMARDI (Nİ?DE) REGION DEMİRCİO?LU, Ramazan Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güner ÜNALAN (N.Ü.) Co Advisor: Assist. Prof. Dr. Yaşar EREN (S.Ü.) May 2001, 95 pages The base rocks in Çamardı-(Niğde) region, belong to Niğde Massif. These rocks consist of marble, gneis, quarztite and amfibolites. The Niğde Massif has under gone a high pressure high metamorphism in three successive phases, prior to the Upper Cretaceous. These masive rocks were crossed by the Üçkapılı granodiorites. All these units are unconformably overlain by low grade metamorphosed cover rocks of Upper Cretaceous - Eocene age. The first group of the cover rocks, Celaller group which comprise interbedded continental to marine transitive, fragmentary and carbonate rocks sequences of Upper Cretaceous-Eosen age. Celaller group is tectonically overlain by the Eskiburç group which consist of flysch-oid and island-arc related rocks of Upper Cretaceous- Paleocene age, along the thrust of Kavaklıgöl group. The yongest group at the area comprise the continental and volcanic tectonic rocks of the Oligocene- Quaternary age. The cover units have undergone in high grade deformation at leaest three phases forming folded-deavage structures due to the clousere of Ulukışla Basin prior to Late Eosea