Yazılım etmeni teknolojisinin internet tabanlı yazılım yeniden kullanımına uygulanması
Application of software agent technology to internet based software reuse
- Tez No: 112682
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ŞENGONCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Etmen sınıf-çatısı, yazılım yeniden kullanımı, çok-etmenli sistem, içerik dili, ontoloji, Agent class-framework, software reuse, multi-agent system, content language, ontology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET YAZILIM ETMENİ TEKNOLOJİSİNİN İNTERNET TABANLI YAZILIM YENİDEN KULLANIMINA UYGULANMASI ERDUR, Rıza Cenk Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Halil ŞENGONCA Mayıs 2001, 213 sayfa Bu çalışmada, bilgilerdeki dinamik değişimlere uyum sağlayabilen bir etmen sınıf-çatısı geliştirilmiştir. Bu etmen sınıf-çatısı, işletim zamanında yeni ontolojiler tanıyabilmekte ve ontolojilerdeki değişimlere kendini uyarlayabilmektedir. Ontolojilerin tanımlanması ve taşınması yine bu tez çalışması sırasında tanımlanmış olan bir XML tabanlı içerik dili ile gerçekleştirilmektedir. Geliştirilen etmen sınıf-çatısının diğer bir özelliği yeniden kullanılabilir planlardan oluşan ve“etmene özgü katman”olarak adlandırılan ek bir katman içermesidir. Bu tez çalışmasında ayrıca, İnternet üzerinde etmen yönelimli yazılım yeniden kullanımı için bir çok-etmenli sistem mimarisi de önerilmektedir. Önerilen mimarinin altyapısını oluşturabilmek için, geliştirilen etmen sınıf-çatısından türetilen etmenlerden oluşan bir çok- etmenli sistem uygulaması da geliştirilmiştir. Bu çok-etmenli sistem uygulaması; yeniden kullanıcı, bileşen, eşleme ve ontoloji etmenlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT APPLICATON OF SOFTWARE AGENT TECNOLOGY TO INTERNET BASED SOFTWARE REUSE ERDUR, Rıza Cenk PhD Thesis in Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Halil ŞENGONCA May 2001, 213 pages In this study, an agent class-framework which can adapt itself to the dynamicly changing knowledge has been developed. This agent class-framework can transfer new ontologies and adapt itself to the changes in the ontologies at run time. The ontologies are defined and transfered with an XML based content language which has also been defined in this study. Another property of the developed agent class- framework is that it has an additional layer containing reusable plans. This layer is called as“agent specific layer”. In this thesis, an arhitecture for agent oriented software reuse on Internet has also been proposed. In order to provide the necessary infrastructure for the proposed architecture, a multi-agent system has been developed. The agents in this multi-agent system are instantiated from the developed agent class-framework. This multi-agent system application is consisted of a resuer agent, a component agent, a matchmaker and an ontology agent.