Farklı kökenli Melissa officinalis L. (oğulotu)'lerin Menemen ve Bozdağ ekolojik koşullarında bazı agronomik ve kalite özellikleri üzerinde araştırma
Determination of some agronomic and quality characteristics of Melissa officinalis L. (lemon balm) populations originated from different sources in Menemen and Bozdağ ecological conditions
- Tez No: 112683
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Melissa officinalis, oğulotu, yeşil herba, drog yaprak, kuru madde, uçucu yağ, geranial, P-pinen, Melissa officinalis, lemon balm, green herbage, dry leaves, dry matter, volatile oil, geranial, P-pinen
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET FARKLI KÖKENLİ MELİSSA OFFİCİNALİS L. (OĞUL OTU)'LERİN MENEMEN VE BOZDAĞ EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI AGRONOMİK VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMA SARI, Ali Osman Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Ceylan Ocak 2001; 91 sayfa Yüksek verim ve kalite özelliklerine sahip, tarıma uygun oğulotu (Melissa officinalis L.) populasyonlarını belirlemek amacı ile yurt içi ve yurt dışından değişik kaynaklardan olmak üzere toplam 1 1 oğulotu populasyonu Ege bölgesinde birbirinden oldukça farklı ekolojik özelliklere sahip olan Menemen ve Bozdağ lokasyonlannda üç yıl süre ile adaptasyon denemesine alındı. Gözlenen verim ve kalite kriterleri açısından lokasyonlar, yıllar ve populasyonlar arasında önemli varyasyonlar tespit edilmiştir. Menemen ekolojisinin oğulotu yetiştiriciliği açısından oldukça uygun olduğu saptanmış ve bütün verim ve kalite kriterleri Menemen'de Bozdağ'dakilerden daha yüksek bulunmuştur. Bitki boyu, kanopi genişliği, yeşil herba verimi, drog yaprak verimi, kuru madde miktarı, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi populasyonlar ve yıllar üzerinden ortalama değer olarak Menemen'de sırası ile 47,58 cm, 39,04 cm, 2869 kg/da, 496,9 kg/da, 836,5 kg/da, %0,067 ve 0,353 l/da olurken, Bozdağ'da sırası ile 20,73 cm, 28,06 cm,VI 416 kg/da, 90,0 kg/da, 129,5 kg/da, %0,036 ve 0,034 l/da olmuştur. Denemenin birinci yılından sonra bitki gelişmesi dolayısı ile incelenen tüm verim kriterlerinde birinci yıl verilerine göre önemli derecede artış görülmüştür. Bu araştırmada 9 ve 7 numaraları verilen sırası ile Almanya ve Romanya orijinli iki populasyon tüm verim ve kalite kriterleri açısından her iki lokasyonda da denemeye alınan diğer populasyonlardan daha üstün performans göstermişler ve başarılı bir şekilde tarımı yapılabilecek en ümitvar populasyonlar olarak saptanmışlardır. Bu iki populasyondan 9 nolu'nun yıllar ve lokasyonlar üzerinden yeşil herba verimi, drog yaprak verimi ve uçucu yağ oranı sırası ile 1930 kg/da, 348,3 kg/da ve % 0,066 olarak bulunurken; 7 nolu populasyon için aynı değerler sırası ile 1726 kg/da, 345,9 kg/da ve %0,074 olarak bulunmuştur. Her iki lokasyonda da uçucu yağın ana bileşeninin geranial olduğu tespit edilmiştir. Yıllar ve populasyonlar üzerinden ortalama değer olarak uçucu yağdaki geranial oranı Menemen'de %38,13, Bozdağ'da ise %53,68 olarak saptanmıştır. Türkiye orijinli populasyonlarda P-pinen oranı introdüksiyon materyallerine göre çok daha yüksek olup %73,14'e kadar ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
vii ABSTRACT DETERMINATION OF SOME AGRONOMIC AND QUALITY CHARACTERISTICS OF MELISSA OFFICINALIS L. (LEMON BALM) POPULATIONS ORIGINATED FROM DIFFERENT SOURCES IN MENEMEN AND BOZDA? ECOLOGICAL CONDITIONS SARI, Ali Osman PhD in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Ayhan CEYLAN January, 2001: 91 pages A number of 1 1 lemon balm {Melissa officinalis L.) populations originated from different sources in Turkey and abroad were investigated in two ecologically quite different locations, Menemen and Bozdağ, of Aegean Region of Turkey for three years to find out the populations having high quality and yield. There were significant variations between locations, years and populations for observed yield and quality characters. The ecology was highly suitable in Menemen to successfully grow the balm and all yield and quality characters in Menemen location were significantly higher than in those Bozdağ location. The plant height, the plant canopy width, green herbage yield, drug leaves yield, dry matter, volatile oil rate and volatile oil yield over populations and years were 47.58 cm, 39.04 cm, 2869 kg/da, 496.9 kg/da, 836.5 kg/da, 0.067% and 0.353 1/da respectively in Menemen location while they were 20.73viii cm, 28.06 cm, 416kg/da, 90.0 kg/da, 129.5 kg/da, 0.036% and 0.034 1/da respectively in Bozdağ location. The growth of populations in this study were increased after first year of the trials in the both locations; therefore all kinds of yields were significantly increase in the second and third years of the trials compared the first year results. The populations numbered 9 and 7 originated from Germany and Romania respectively had high yield and quality and they were the two most promising populations for lemon balm cultivation in the locations. The green herbage yield, drug leaves yield and volatile oil rate of the population 9 over years and locations were 1930 kg/da, 348.3 kg/da and 0.066% respectively while they were 1726 kg/da, 345.9 kg/da and 0.074% respectively for population 7. The main component of the volatile oil of the balm was geranial in the both locations and geranial rate over years and populations was 38.13% in Menemen and 53.68% in Bozdağ. The balm populations native to Turkey had quite higher P-pinen rate reaching 73.14% in the oil than those of populations introduced to Turkey from European countries.