The disturbers of the peace: Developing a transnational identity in African-aAmerican literature
Huzuru bozanlar: Afrika kökenli Amerikalıların uluslararası kimlik oluşumu
  1. Tez No: 481179
  2. Yazar: MELİSSA BAHAR AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CHARLES DANIEL SABATOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sosyoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Sociology, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: uluslararası, Afrika-Amerika edebiyatı, karışık kimlikler, değişken kişilikler, cinsiyet sorunları, Afrikalı göçmenler, eşcinsel edebiyatı, gizemcilik, yabancılık, çift bilinçlilik, Nijerya, transnationalism, African-American literature, hybrid identities, fluid characters, gender issues, African diaspora, queer literature, mysticism, exoticism, double- consciousness, Nigeria
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın en önemli amacı Afrika-Amerika Edebiyat gelişimini uluslararası bir açıdan ele almak ve bu süreçte oluşan çeşitli kimliklerin gelişimini göstermektir. Burada Afrika-Amerika edebiyatı, kırsal Güney'deki ilk gelişme aşamaları da dahil olmak üzere her zaman uluslararası bir nitelikte olup, daha geniş bir dünyayı kapsamak için sürekli bünyesine daha da karmaşık kimlikler dahil ettiğini savunmaktayım. Birinci bölümde Harlem Rönesans hareketiyle başlayıp, bu yenilikçi hareketin yeni siyahi kimlik gelişimindeki önemini açıklıyorum. İkinci bölümde ise Amerika'daki Yurttaşlık Hareket Hak'larıyla birlikte, siyahilere tanınan özgürlüklerin artışıyla onların kimlikleri üzerindeki algının daha da kapsamlı bir hal aldığını gösteriyorum. Üçüncü kısımda ise Nijerya tarihi ve politikasını üzerinden Amerika'ya giden göçmenlerin bakış açılarını ve yaşadıkları sorunları göz önüne seriyorum. Bu çalışmada Zora Neale Hurston, James Baldwin ve Chimamanda Ngozi Adichie gibi farklı zamanlarda yaşayan üç yazarı ele alarak Afrika-Amerika Edebiyatı gelişimiyle birlikte ırk, cinsellik ve cinsiyet konularında daha da kabullenen bir yapıya büründüğünü kanıtlıyorum.
Özet (Çeviri)
The major objective of this study is to show African-American literature from a transnational perspective and highlight the diverse identities that have developed as a result of this approach. I argue that African-American literature has always been transnational even in its early stages of development in the rural South and it has only become more complex and accepting in its definition of identities as it expands to encompass a broader world. The first chapter begins with the Harlem Renaissance movement and its groundbreaking effects on the image of the 'New Negro'. The second chapter introduces the Civil Rights Movement which transformed the perception of African-Americans that segued into the development of more blended and hybrid characters. The third chapter begins its focus on Nigerian history and politics as it is later used to demonstrate the dilemmas of immigrants and introduce the struggles of the African diaspora. By analyzing three distinct authors from different time periods including Zora Neale Hurston, James Baldwin and Chimamanda Ngozi Adichie, I demonstrated that African-American literature is continually growing to recognize wider categories of race, sexuality and gender.