Türkiye'de yetişen başlıca fındık çeşitlerinden elde edilen yağların bileşimleri ve zeytinyağına katılan fındık yağının nitel ve nicel olarak tesbiti üzerinde araştırmalar
The Investigation on the composition hazelnut oils obtained from the main hazelnut varieties which was grown in Turkey and the quantitative and qualitative determination of hazelnut oil added to olive oil
- Tez No: 112705
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fındık, findık yağı, zeytinyağı, tağşiş, Hazelnut, hazelnut oil, olive oil, adulteration
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
m ÖZET TÜRKİYE'DE YETİŞEN BAŞLICA FINDIK ÇEŞİTLERİNDEN ELDE EDİLEN YAĞLARIN BİLEŞİMLERİ VE ZEYTİNYAĞINA KATILAN FINDDİ YAĞININ NİTEL VE NİCEL OLARAK TESBİTİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR YALÇIN Hasan Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Kemal Ünal 5/7 /2001, 92 sayf Bu çalışmada Türkiye'de yetişen 14 fındık çeşidi ve bu çeşitlerden elde edilen fındık yağları kullanılmıştır. Fındıklarda tane ağırlığı, iç oranı(%), nem ve yağ analizleri, fındık yağlarında ise yağ asitleri, trigliserit, tokoferol, sterol ve triterpenik alkol analizleri yapılmıştır. Ayrıca zeytinyağına fındık yağı karıştırılarak yapılan tağşişin tesbiti amacıyla zeytinyağı ile fındık yağları çeşitli oranlarda karıştırılarak karışımlarda trigliserit, sterol ve triterpenik alkol analizleri yapılmıştır. Karışımlarda LLL trigliserit oranı ve A-7 stigmastenol oranlarında zeytinyağı için belirlenen maksimum sınırların üzerinde değerler elde edilmiş ve LLL trigliseriti ile A-7 stigmastenol miktarının tağşişi belirlemede kullanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE INVESTIGATION ON THE COMPOSITION HAZELNUT OILS OBTAINED FROM THE MAIN HAZELNUT VARIETIES WHICH WAS GROWN IN TURKEY AND THE QUANTITATIVE AND QUALITATIVE DETERMINATION OF HAZELNUT OIL ADDED TO OLIVE OIL YALÇIN, Hasan Ph.D. in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal ÜNAL 5/ 7 /2001, 92 Pages In this study 14 hazelnut varieties grown in Turkey and their oils were investigated. Kernel weight, kernel ratio, moisture and oil contents were determined in hazelnuts; fatty acid, triglyceride, tocopherol, sterol compositions and triterpenic alcohol analysis were done in hazelnut oils. Also it was aimed to search the adulteration of olive oil with hazelnut oil. For this reason triglyceride, sterol and triterpenic alcohol fractions were determined in olive oil -hazelnut oil mixtures at different ratios. LLL triglyceride and A-7 stigmastenol contents of mixtures were found higher than maximum levels of LLL triglyceride and A-7 stigmastenol contents of olive oils. Thus the content of LLL triglyceride and A-7 stigmastenol can be used for detection of adulteration in olive oil with hazelnut oil.