Mandarinlerde penicillium çürüklüklerine karşı entegre savaşım olanakları üzerinde araştırmalar
Investigations on possibilities of integrated control against penicillium decays on mandarins
- Tez No: 112716
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mandarin, Penicillium çürüklükleri, mayalar, entegre savaşım, biyolojik savaş, mandarin, Penicillium spp. biological control, yeasts, fungicides, integrated control
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
III ÖZET MANDARİNLERDE PENİCİLLİUM ÇÜRÜKLÜKLERİNE KARŞI ENTEGRE SAVAŞIM OLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR KINAY, Pervin Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ Mart, 2001, 108 sayfa Mandarinlerde, hasat sonrasında yeşil ve mavi çürüklüklere neden olan Penicillium digitatum ve P. italicum'ua, mayalarla biyolojik, fungisitlerle kimyasal ve ultraviyole ışıkla (UV-C) fiziksel savaşımı ve bunların entegrasyon olanakları üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Mandarin meyvesi yüzeyinden mayaların izolasyonu için Ege ve Akdeniz Bölgesinden, toplam 264 bahçeden örnekler alınmış ve çok sayıda epifitik maya izole edilmiştir. Bu maya izolatlarında 180 tanesi Penicillium çürüklüklerine karşı biyolojik aktiviteleri saptanmak amacıyla, yaralanmış mandarin meyveleri üzerinde testlenmiştir. Buradan %50-100 arasında koruyuculuk sağlayan antagonist maya izolatlan seçilmiştir. Maya izolatlannın, in vitro koşullarda antibiyosis etkisi, denemede kullanılacak fungisitlere olan duyarlılığı ve bazı izolatların populasyon dinamikleri üzerinde çalışmalar yürütülmüştür. Çalışılan izolatlarınIV hiçbirisi, antibiyosis etkisi göstermemiştir. İzolatlar TBZ ve benomyl'den çok fâzla etkilenmezken, imazalil'den biraz etkilenmişlerdir. Deneme izolatlan (M 1/1, M 1/2 ve M 1/3) normal (24±1°C) ve soğuk hava deposu (5±1°C) koşullarında canlılıklarını sürdürebilmişler ve yara etrafında iyi kolonize olmuşlardır. İlaçlarla birlikte uygulandıklarında izolatlann (M 1/1 ve M 1/2) populasyon dinamikleri imazalil'den çok az etkilenmiştir. Bunun yanında, TBZ' den çok fazla etkilenmemişlerdir. UV-C ışık ile yapılan çalışmalar, çürüklüklere karşı etkisiz olduğu için entegrasyon çalışmalarına alınmamıştır. İlaçlarla mayaların entegre edildiği çalışmalarda, en yüksek koruyuculuk, mayanın imazalil'in düşük dozlanyla yapıldığı kombinasyonlarda sağlanmıştır. Bu etki, ilacın normal dozu ile aynı oranda olmuştur. Mayalar, ilaçların düşük dozlarından çok fazla etkilenmemişlerdir. Soğuk hava deposu koşullarında da sonuçlar, aynı olmuştur.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON POSSIBILITIES OF INTEGRATED CONTROL AGAINST PENICILLIUM DECAYS ON MANDARINS KINAY, Pervin PhD, Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ March, 200 1, 1 08 pages Investigations on biological control of Penicillium digitatum and P. italicum, caused green and blue mold on mandarin respectively, with epiphytic yeasts; chemical control with some fungicides and physical control with UV-C light were carried out. To isolate yeasts from mandarin fruit surface, fruit samples were collected from different mandarin orchards, totally 264, belonging to Aegean and Mediterranean Regions and a lot of different yeast isolates were obtained. Among them 180 epiphytic yeast isolates were tested for their antagonistic activity against Penicillium decays on wounded satsuma mandarins. From these tests, yeasts isolates having efficacy in reduction activity between 50-100% against decays were selected for further tests. The growth of yeasts in the presence of two different fungicides concentrations and antibiotic action of yeasts were evaluatedVI in vitro. The population dynamic of some antagonists on the wound site was also examined. Yeasts antagonists tested did not show antibiotic effect in vitro. The tests showed that yeast antagonists did not inhibit the pathogens through antibiotic production. Other mode of action should be investigated. Although TBZ and benomyl did not inhibited the growth of antagonistic yeasts, imazalil slightly affected their growth. The test isolates (Ml /l, M 1/ 2 and M 1/3) colonized on the wound site, grow rapidly and maintained their growth under both conditions (5±1°C and 24±1°C). Since the application of UV-C light did not inhibited the decays, this treatment was not integrated with other methods. In integration tests, effective control of green mold of mandarin was obtained when the yeasts were applied in combination with the low dose (200 ug/ml) of imazalil. In these treatments, the efficacy in reducing green mold was similar to the normal dose of fungicide. The yeast antagonists were also found to be compatible with low fungicide concentrations. The results were the same on cold storage (5±1°C) conditions.