Batı Karadeniz bölgesi orman içi köylerinin kalkındırma koşul ve olanakları üzerine bir araştırma
A Research on the conditions and possibilities of the development of the Western Black Sea region in-forest villages
  1. Tez No: 112726
  2. Yazar: UFUK COŞGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rural development, marginal agricultural establishments, participatory rural evaluation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
V ÖZET BATI KARADENİZ BÖLGESİ ORMANI İÇİ KÖYLERİNİN KALKINDIRILMA KOŞUL VE OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA COŞGUN, Ufuk Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Osman GÖKÇE Eylül 2001, 339 sayfa Bu çalışmada, Batı Karadeniz Bölgesi orman için köylerinin kalkındırılabilmesinin koşul ve olanakları üzerinde durulmaktadır. Bölge orman içi köylerindeki işletmeler, temel geçim kaynağını tarım ve hayvancılığın oluşturduğu birer“Marjinal Tarım İşletmeleri”dir. Batı Karadeniz Bölgesi orman içi köyleri, bölgeyi oluşturan iller, ilçeler ve havzalar bazında örneklenmiştir. Böylece, orman içi köylerin yaşam koşullan tespit edilmiştir. Orman içi köylerdeki işletmelerin ilçe merkezine uzaklık, sulama suyu yoksunluğu gibi alt yapısal, eğimli, küçük ve çok parçalı arazilerde ve geleneksel tarım uygulamalarından kaynaklanan ciddi üretim yetersizlikleri gibi sorunları bulunmaktadır. Bölge orman içi köylerinin kalkındırılabilmesi için iç dinamiklerin ve dış dinamiklerin yaşama geçirilmesi gereklidir. İç dinamikleri, işletmelerdeki geleneksel tarım ve hayvancılık uygulamalarının değiştirilmesi oluşturmaktadır. Kırsal alandaki kalkınma çalışmaları yapan çok sayıdaki kurum ve kuruluşların“Doğal Kaynak Yönetim ve Kullanım Merkezi/ Kurumu”niteliğinde bir örgütlenmeyle bileşmesi dış dinamiklerin başında gelmektedir. Kırsal kalkınma çalışmalarını yürüten kurum ve kuruluşlar yapılarını tekrar gözden geçirerek; amaç, hedef ve yatırım kriterlerini havzalar bütünlüğü bazında objektif ilkelere dayandırarak, kırsal sanayi yatırımları şekline dönüştürmek zorundadırlar. Anahtar Sözcükler : Kırsal kalkınma, marjinal tarım işletmeleri, katılımcı kırsal değerlendirme.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE CONDITIONS AND POSSIBILITIES OF THE DEVELOPMENT OF THE WESTERN BLACK SEA REGION IN-FOREST VILLAGES COŞGUN, Ufuk PhD in The Department of Agricultural Economy Supervisor: Prof. Dr. Osman GÖKÇE September 200 1, 3 3 9 pages The conditions and possibilities of the development of the Western Black Sea Region in-forest Villages were considered in this study. The regional in-forest institutions are“marginal agricultural institutions”with the basic sources for making a living are agriculture and animal husbandry. The in-forest villages of the Western Black Sea are sampled by the cities, districts and basins of the region. In this way the living conditions of the in-region villages are determined. The institutions in the in-forest villages have serious production losses resulting from the infra structural problems like big distances to the district centers, lack of irrigation water, land-related problems like inclined, small and multi fractional lands and problems of conventional agricultural applications. The internal and external dynamics should be activated in order to develop the in- forest villages of the Region. The internal dynamics consist of changing the conventional agricultural and animal husbandry applications. The unification of many ' institutions and establishments conducting development activities in the rural areas within an organization qualified as“Center/Institution of Natural Resource Management and Usage”is the forthcoming external dynamic. The institutions and establishments carrying out rural development activities, based on the objective principles and revising their structures must transform their aim, target and investment criteria to the form of rural industrial investments in the context of the unity of the basins.