Ali Şir Nevayi İlk Divan inceleme-metin-dizin
Ali Şir Nevayi First Divan study-text-index
- Tez No: 113077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali Şir Nevayi İlk Divan Dizin İnceleme Çağatay Türkçesi, AliŞirNevâi First Divan index Study Çağatay Turkish
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1007
Özet
Bütün Türk edebiyatının en büyük şahsiyetlerinden biri olan Ali Şir Nevâi'nin ilk divanının içinde 391 gazel, 41 rubai, 1 müstezat ve 1 muhammes (divanda müstezat olarak belirtilmiştir) bulunmakta ve Çağatay Türkçesi'nin bütün özelliklerini yansıtmaktadır. Tez, konusu itibariyle önce divanın transkripsiyonu yapılarak okunmuştur. Daha sonra kelime hazinesi bakımından dizini yapılarak Çağatay Türkçesi'nin zenginliği ortaya konmuştur. İnceleme bölümünde eserin Gramer yapısı ele alınmış, ses ve şekil bilgisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The first Divan which was written by Ali Şir Nevâyi who is the most important personality in the Turkish literature contains 391 gazel, 41 rubai, 1 müstezat and 1 muhammes. Divan reflects the characteristic Çağatay Turkish. First, the divan is transcribed, in this way it is exposed the richness of the Çağatay Turkish. İn the study chapter, it is dealed with grammatical structure, thus it's exposed phonetics and structure form of the Çağatay Turkish.