Türkiye'de gayrimenkul finansmanı ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları
Real estate finance and real estate investment trust in Turkey
  1. Tez No: 113755
  2. Yazar: GÜLİN ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Finansmanı, İpotek piyasaları, konut kredileri, GYO, Gayrimenkul değerlemesi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
VI TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL FİNANSMANI VE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI Gülin Şen İşletme Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi Gayrimenkul sektörü, diğer sektörlere dinamizm getirmesi ve istihdam olanakları sağlaması açısından ekonomiye büyük katkı sağlar. Gayrimenkul sektörünün gelişmesi için kurumsal bir gayrimenkul finansman sisteminin olması gerekmektedir. Gayrimenkul finansman sisteminin kurumsallaşması içinde ekonominin gelişimi ve istikran şarttır. Gayrimenkul edinimi sosyal bir olgu olduğundan hükümetler piyasaya müdahale ederek gayrimenkul sektörünün gelişmesini sağlarlar. Bu çalışmada, gayrimenkul finansman sistemleri, kaynaklan ve kamunun gayrimenkul piyasasına etkileri, müdahale yöntemleri incelenmiştir. Gayrimenkul finansmanı içinde yer alan ipotek kredilerinin verilmesinde kullanılan kriterler, ipotek düzenlemeden elde edilecek getiriler ve riskler, ipotek sigortası ve türlerinin, finansman siteminde önemli işlevinin bulunmandan dolayı incelenen diğer bir konu olmuştur. İpotek piyasaları birincil ve ikincil ipotek piyasaları olmak üzere ikiye ayrılır, ikincil ipotek piyasaları en gelişmiş ülke ABD dir. Çalışmada ABD'deki ikincil ipotek piyasaları ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler ve faydalan incelenmiştir. Çalışmanın en son bölümlerinde ise, Türkiye'deki gayrimenkul piyasalarının yapılan incelenerek, verilen konut kredileri araştırılmıştır. Gayrimenkul finansmanında önemli konumlan bulunan GYO'nın Türkiye'deki performansları incelenmiş ve gayrimenkule dayalı senetler ve gayrimenkul sertifikalan anlatılmıştır. Son olarak da, konut ve ticari gayrimenkullerin değerlemesi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı REAL ESTATE FINANCE AND REAL ESTATE INVESTMENT TRUST IN TURKEY Gülin Şen Management Administration, M.S. Thesis The real estate sector contributes a lot to the economy by adding dynamism and providing employement possibilities to other sectors. In order the real estate sector to develop, an institutional real estate finance system must exist. In order the real estate finance system to become institutional, economy must develop and render steady. Since the acquirement of real estate is a social event, governments intervene in the market and thus encourage the development of real estate sector. In this study the real estate finance systems, sources and the impacts of the public on the real estate market and the intervention methods have been examined. The criteria used in the supply of mortgage loans, the yields acquired from mortgage and the risks, mortgage insurances and types have been subjects that were examined due to their important functions within the finance system. The mortgage markets are seperated into two categories such as first and secondary mortgage markets. The secondary mortgage markets are mostly developed in the USA In the study the secondary mortgage markets in the USA and the mortgage based securities and their benefits have been examined. In the final section of the study the structure of the real estate markets in Turkey and the home loans given have been investigated and the evaluation of houses and commercial real estates has been given. The performances of the Real Estate investment trusts which play an important role in the real estate finance in Turkey have been investigated and real estate based bonds and real estate certificates have been explained. Key Words : Real Estate Finance, Mortgage Markets, Home Loans, Real Estate Investment Trust, Real Estate Evaluation