Ekonomik, jeopolitik ve iklimsel belirsizliklerin gayrimenkul borsa endeksleri üzerindeki dinamik etkileri: Türkiye ve seçili Avrupa ülkeleri
Dynamic impacts of economic, geopolitical, and climate‐related uncertainties on real estate stock indices: Evidencefrom Turkiye and selected European economies
  1. Tez No: 1002704
  2. Yazar: ÖZGE DEMİRKALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Endeksi, Gayrimenkul sektörü, Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, Makroekonomik belirsizlik, Çevresel belirsizlik, Real Estate Investment Trusts Index, Real estates sector, Real estate investment trusts, Macroeconomic uncertainty, Environmental uncertainty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gayrimenkul Değerlemesi ve Finansmanı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye, Polonya, İspanya ve İtalya gibi farklı ekonomik yapılara ve gayrimenkul piyasalarına sahip dört Avrupa ekonomisinde, ekonomik (EPU/ECSU), jeopolitik (GPR) ve iklim temelli (PRI, TRI) belirsizlik göstergelerinin borsada işlem gören gayrimenkul endeksleri üzerindeki dinamik etkilerini incelemektedir. 2010:03–2024:12 dönemine ait aylık veriler kullanılarak, uzun dönem ilişkileri saptamak üzere Sınır Testi yaklaşımına dayalı ARDL eşbütünleşme modeli, kısa dönem oynaklık ve eş-hareket örüntülerini değerlendirmek için BEKK-GARCH yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, dört ülkenin tamamında belirsizlik değişkenleri ile gayrimenkul endeksleri arasında uzun dönemli denge ilişkisi bulunduğunu, ancak katsayı, yön ve büyüklüklerinin ülkeye göre belirgin biçimde ayrıştığını göstermektedir. Türkiye'de jeopolitik risk artışları sektör getirilerini olumlu etkileyerek“güvenli liman”davranışını tetiklerken, Polonya'da EPU pozitif, GPR negatif etki üretmiş; İspanya ve İtalya'da ise EPU (ve İtalya'da GPR) gayrimenkul fiyatlarını anlamlı biçimde baskılamıştır. İklim temelli PRI ve TRI değişkenleri uzun vadede fiyat düzeyi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Elde edilen bulgular, gayrimenkul varlıklarında belirsizliğin fiyatlanışının tek tip bir modele indirgenemeyeceğini; risk priminin her ülkenin makroekonomik özellikleri, politika yapısı ve coğrafi-iklimsel hassasiyetleri doğrultusunda farklı biçimlerde oluştuğunu göstermektedir. Bu nedenle, piyasa dalgalanmalarını sınırlamak açısından öngörülebilir makroekonomik politikaların sürdürülmesi, düşük karbonlu dönüşüme ilişkin net ve aşamalı bir yol haritası sunulması ile bölgesel risk paylaşım mekanizmalarının geliştirilmesi kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the dynamic influence of uncertainty on listed real-estate markets in four European economies Türkiye, Poland, Spain, and Italy that differ markedly in their macro-financial structures. Monthly data spanning March 2010–December 2024 are employed to gauge the effects of economic policy uncertainty (EPU/ECSU), geopolitical risk (GPR), and climate-related uncertainty captured by the Physical Risk Index (PRI) and the Transition Risk Index (TRI) on real-estate stock indices. Long- run relationships are tested with the bounds-testing ARDL cointegration approach, whereas short-run volatility transmissions and co-movement patterns are assessed with a multivariate BEKK-GARCH specification. Cointegration tests confirm a long-run equilibrium linkage between uncertainty measures and real-estate indices in all four countries, yet both the sign and magnitude of the coefficients differ substantially across markets. In Türkiye, higher geopolitical risk boosts sectoral returns, indicating a“safe-haven”response; in Poland, EPU/ECSU exerts a positive and GPR a negative impact; whereas in Spain and Italy, economic policy uncertainty and, for Italy, geopolitical risk as well depresses real-estate prices. By contrast, PRI and TRI do not exert a statistically significant long-run influence on price levels. Overall, the evidence shows that uncertainty premia in real-estate assets are not governed by a single template; they are shaped by country-specific macroeconomic conditions, policy regimes, and geographic-climatic vulnerabilities. Sustaining predictable macro-policy frameworks, setting a transparent and gradual path for the low-carbon transition, and developing regional risk-sharing mechanisms therefore emerge as key policy priorities for containing market volatility.