Not a 'flight' from home but potential brain drain
Evden 'kaçış' değil potansiyel beyin göçü
- Tez No: 113952
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ, DOÇ. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beyin çekimi, beyin göçü, bilişim teknolojileri, bilişim uzmanları, küreselleşme, yerelleşme, yabancılaşma, doyum, potansiyel beyin çekimi, diaspora, dijital kopuş, teknokrasi, yeni küçük burjuva, uluslararası göç. vı, Brain drain, brain migration, information technology, information technology specialists, globalization, localization, alienation, satisfaction, home, potential brain drain, diaspora, digital divide, technocracy, new petty bourgeoisie, international migration. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz EVDEN“KAÇIŞ”DEĞİL, 'POTANSİYEL BEYİN GÖÇÜ' Sunata, Ulaş Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf Ziya Ozcan Eylül 2002, 158 sayfa Bu tez Türkiye'deki 'potansiyel beyin göçü' durumunu, küreselleşme bağlamında bilişim uzmanları üstünden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma Türkiye'deki 'potansiyel beyin göçü'nün sebeplerini irdeleyerek Türkiye'den giden beyin göçünün arkasındaki etmenleri ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Bu amaç için, 2002 tarihinde“Yurtdışında Çalışmak üzere Göç Araştırması”isimli çalışma web üstünden uygulanan anketin 178 potensiyel beyin göçmeni tarafından veritabanına gönderilmesiyle oluşturulmuştur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeki Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde okuyan son sınıf lisans öğrencilerine, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanısıra lisans mezunlarının katılımıyla gerçekleşen çalışmayı, Türkiye'deki bilişimle ilgili 7 kişi ile yapılan mülakatlar desteklemiştir.Bu tez sonucunda, Türkiye'deki 'potansiyel beyin göçü'nün kendi kendini“küreseleşmeye cüret etme”olarak meşrulaştırdığı gözlemlenmiştir. Bu cüret küresel kültürel egemen oluşumların yarattığı“görece mahrumiyef'in bir temsili olarak görülebilir. Bu temsil kendi basma içinde kişisel ve mesleki uzamları taşıyan doyum isteğine tekabül etmektedir. Güneyli bilişim uzmanlarının doyum isteği, yaşadığı kendi bölünmüş özlerinden ve kendi çevrelerinden yabancılaşma ile ilişkilidir. Böylelikle, ”heryer"in içinde yaşadığını duyumsayan potasiyel beyin göçmenlerinin 'soyut diaspora' olarak isimlendirilen bir yerde yaşadıklarını savı üstünden tez genişlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOT A“FLIGHT' FROM HOME BUT 'POTENTIAL BRAIN DRAIN' Sunata, Ulaş M.S., Department of Sociology Supervisor Assist. Prof. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan September 2002, 158 pages This thesis analyses the situation of 'potential brain drain' in Turkey on Information Technology Specialists in the context of globalization. This study aimed to try to reveal the factors behind brain drain from Turkey with evaluating causes of potential brain drain in Turkey. For this aim, ”Migration to Work Abroad Survey“ has been carried out in 2002 among a sample of 178 individuals who are defined as the 'potential brain drainer' by means of submitting web-questionnaire. This sample selected from senior students, graduate students and graduates from departments of Computer Engineering, Electric-Electronic Engineering, and Industrial Engineering in Middle mEast Technical University. Also, this survey has been supported with conducting 7 interviews with 7 individuals related to information technology in Turkey. This study has concluded that the position of 'potential brain drain' in Turkey legalizes itself with ”dare to attach to globalization“. This dare is a representation of ”relative deprivation“ that global cultural hegemonic processes create. This representation is itself a desire of satisfaction involving individual and professional extensions. The desire of satisfaction is highly correlated with alienation from divided selves and alienation from their environment for the Southern information technology specialists. Therefore, their position is in ”everywhere" mat is explained as their 'abstract diaspora' like a cybernetic one.