Civil society organizations (CSOs) in Turkey: Relations with the state and the case of Marmara earthquake from the perspective of CSOs
Türkiye'de sivil toplum örgütleri (STÖ): STÖ'lerin perspektifinden devletle ilişkiler ve Marmara Depremi örneği
  1. Tez No: 113951
  2. Yazar: AYŞE SERDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Örgütü (STÖ), sivil toplum, devlet, Marmara Depremi vı, Civil Society Organization (CSO), civil society, state, Marmara Earthquake IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
öz TÜRKİYE'DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ (STÖ): STÖ'LERİN PERSPEKTİFİNDEN DEVLETLE İLİŞKİLER VE 1999 MARMARA DEPREMİ ÖRNEĞİ Serdar, Ayşe Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahattin Akşit Ağustos 2002, 199 sayfa Bu tez Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin (STÖ) temel özelliklerini ve sorunlarını yine STÖ Terin bakış açısından incelemektedir. Tezin alan araştırması kapsamında anket ve derinlemesine görüşme yöntemleri kullanılmıştır. 10 ilde, 78 STÖ'nün yöneticileriyle 135 ve çeşitli kamu kuruluşlarındaki yetkililerle de 10 derinlemesine görüşme gerçekleştirilimiştir. Ayrıca, araştırma kapsamında dört ilde bulunan 39 STÖ'nün toplam 896 üyesiyle de anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın temel amaçları arasında devlet ve STÖ'ler arasındaki ilişkinin iki tarafça nasıl algılandığı ve yorumlandığını araştırmak da bulunmaktadır. Ayrıca, STÖ 'lerin etkinlikleri sırasında devletle ne tür sorunlar yaşadıkları, STÖ üye ve yönetcilerinin kendi alanlarını tanımlayan mevcut yasaları nasıl değerlendirdiği, STÖ'lerin ve devletin etkinlikleri ve çalışma şekilleri arasındaki farkları nasıl yorumladıkları, 1999 Marmara Depremi deneyimini STÖ'ler üzerindeki etkileri bakımından nasıl değerlendirdikleri gibi başlıklar da bu çalışmanın kapsadığı konular arasındadır. Araştırma örnekleminindemografik özelllikleri ve STÖ'lerdeki örgüt içi demokrasi ve katılım konuları da bu çalışma tarafından ele alınmıştır. Son olarak, bu tezde anket örnekleminde yer alan STÖ'lerin kendi aralarında nasıl gruplar oluşturduğu, ve bu bölünmelerin ne tür sorunlar ve ayrışmalar etrafında gerçekleştiği hem anket verileri hem de derinlemesine görüşmelerin değerlendirmeleri kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CIVIL SOCIETY ORGANIZATIONS (CSOs) IN TURKEY: RELATIONS WITH THE STATE AND THE CASE OF MARMARA EARTHQUAKE FROM THE PERSPECTIVE OF CSOs Serdar, Ayşe M.Sc, Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Bahattin Akşit August 2002, 199 pages This thesis explored the main characteristics and problems of civil society organizations (CSOs) in Turkey from the perspective of CSOs. The methodology of the thesis was based on field research that included both in-depth interview and survey methods. 135 in-depth interviews were conducted with the administrators of 78 CSOs in ten cities, and ten interviews were conducted with bureaucrats from the state institutions. Besides, a survey with a total of 896 members of 39 CSOs in four cities was carried out in the scope of the research. One of the central aims of the study was to focus on the perception of the relation between the state and CSOs from the perspective of both sides. Moreover, the thesis covered many other subjects; i.e. major problems and confrontations CSOs experience with the state during their activities, the interpretations of members and administrators of CSOs about existing laws that define their working areas, the differences between the activities and working style of CSOs iiifrom the state and the consequences of 1999 Marmara Earthquake with regard to CSOs. Demographic features of the research sample, organizational democracy and participation in CSOs were also examined in the study. Finally in the present study, groupings among CSOs in the survey sample and the critical points in which these divisions were crystallized were analyzed using both survey data and evaluations gained from in-depth interviews.