The Psychological effects of the university entrance examination on high school students: The role of self-esteem and anxiety
Üniversite giriş sınavının lise öğrencileri üzerindeki psikolojik etkisi: Özsaygı ve kaygının rolü
  1. Tez No: 113953
  2. Yazar: METİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite giriş sınavı (ÖSS), akademik benlik kavramı, özsaygı, başarı beklentisi, sınav önemi, sınav kaygısı, psikolojik belirtiler. vı, University Entrance Examination, academic self-concept, self-esteem, achievement expectancy, importance of the UEE, test-anxiety, psychological symptoms. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ÜNİVERSİTE GİRİŞ SINAVININ LİSE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK ETKİSİ: ÖZSAYGI VE KAYGININ ROLÜ Metin Özdemir Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Nebi Sümer Eylül 2002, 123 sayfa Üniversite Giriş Sınavı (ÖSS) ülkemizde liseden üniversiteye geçiş aşamasındaki öğrencilerin hayatında oldukça kritik bir öneme sahiptir. Önceki çalışmalar sadece öğrencilerin değil ailelerin de bu sınava yüksek önem verdiklerini ve sınav öncesinde öğrencilerin yüksek sınav kaygısı yaşadıklarını göstermişlerdir. Bu araştırmanın amacı ÖSS'nin üniversite adayları ve lise ikinci sınıf öğrencileri üzerindeki psikolojik etkilerini incelemektir. Öğrencilerin özsaygıları ve gösterdikleri psikolojik belirtileri akademik benlik kavramı, sınav kaygısı, basan beklentisi ve sınava verilen önem çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma verisi ÖSS'ye girecek adaylardan (N = 663) ve lise ikinci sınıf öğrencilerinden toplanmıştır (N = 307). Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarından ikinci bir ölçüm daha alınmıştır (N = 119).Gruplar arası karşılaştırmalar üniversite adaylarının lise ikinci sınıf öğrencilerine göre daha yüksek psikolojik belirtilere ve sınav kaygısına, daha olumsuz akademik benlik kavramı ve düşük başarı beklentisine sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca, psikolojik belirtilerin, akademik benlik kavramının ve sınav kaygısının sınav başarısını anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Sınavın önemi ve başarı beklentisi ise akademik benlik kavramı ile özsaygı ve sınav kaygısı arasındaki ilişkiyi etkilemiştir. Yapılan analizler genel olarak ÖSS'nin olumsuz yöndeki psikolojik etkileri olduğunu göstermiştir. Genel olarak olumsuz akademik benlik kavramına sahip olan ve yakınlarının sınava çok önem verdiğini düşünen öğrencilerin görece daha yüksek düzeylerde psikolojik belirtilere sahip olduğu bulunmuştur. Sözel akademik benlik kavramına oranla sayısal (matematik vb.) akademik benlik kavramı basan beklentisi ve sınav başarısı ile daha güçlü ilişki göstermiştir. Sonuçlar geçmiş araştırmalar ve Türkiye eğitim sistemine yönelik doğurgular dikkate alınarak tartışılmıştır. Son olarak araştırmanın sınırlılıkları belirtilmiş ve ileriki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PSYCHOLOGICAL EFFECTS OF THE UNIVERSITY ENTRANCE EXAMINATION ON HIGH SCHOOL STUDENTS: THE ROLE OF SELF-ESTEEM AND ANXIETY Metin Özdemir M. Sc, Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nebi Sümer September 2002, 123 pages The University Entrance Examination (UEE) is a critical turning point in the students' life during the transition period from high school to university in Turkey. Previous studies indicated that not only the students but also parents give high importance to this exam and students experience high levels of test-anxiety in taking the UEE. This study aimed to examine the psychological effects of the UEE on the students - including both 10th graders and UEE applicants. The impact of the UEE on students' self-esteem and psychological symptoms were investigated with a specific emphasis on academic self-concept, test-anxiety, achievement expectancy, and the importance given to the UEE. iiith The sample of this study consisted of the UEE applicants (N = 663), 10 th graders (N = 307), and a follow-up group (N = 119). The comparison of the 10 graders and the applicants of the UEE indicated that the applicants had higher levels of psychological symptoms and test-anxiety, and lower levels of academic self-concept and achievement expectancy than 10n graders. Psychological symptoms, academic self-concept, and test-anxiety were found to be the significant predictors of the achievement. Overall, the findings of the study demonstrated the debilitating psychological effects of the UEE. It was found that the students with negative academic self-concept and high importance evaluation of the UEE for close others had higher levels of psychological symptoms than those with positive academic self-concept and low importance for close others. The results were discussed in the light of the current literature and implication of the findings for Turkish educational system.