Boyalı tekstil mamüllerine ışık etkisinin azaltılması üzerine bir araştırma
A Research on reducing the effect of light to the dyed textile materials
  1. Tez No: 113983
  2. Yazar: ASLI KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECDET SEVENTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reaktif boyarmaddeler, pamuklu mamuller, ışık, ışık-ter, ışık-su haslıkları, ultraviyole absorplayıcı, singlet oksijen tutucu, Reactive dyes, cotton fabrics, light, light- perspiration, light-water fastness, ultraviolet absorber, singlet oxygen quencher
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET BOYALI TEKSTİL MAMULLERİNE IŞIK ETKİSİNİN AZALTILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KORKMAZ, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Necdet SEVENTEKİN Ekim 2001, 120 Sayfa Boyalı tekstil ürünleri üzerine ışık etkisi sonucunda, renklerinde önemli ölçüde değişiklik (solma) meydana gelmektedir. Bu etki yaz aylarında özellikle çok tercih edilen pamuklu mamullerde, terle birlikte artmaktadır. Solma, kullanım sırasında ortaya çıktığı için boyama sonrasında ışık haslığını iyileştirmek büyük önem taşımaktadır. Tez çalışmasında, pamuklu mamullerin boyanmasında en çok kullanılan reaktif boyarmaddeler ile boyanan pamuklu kumaşlar üzerine singlet oksijen tutucu ve selülozik mamullere uygun 2 tip ultraviyole absorplayıcı kullanılmıştır. Bu maddeler, boyama esnasında ve boyama sonrasında kullanılmıştır. Daha sonra ışık, ışık-su ve ışık-ter haslıkları üzerine etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON REDUCING THE EFFECT OF LIGHT TO THE DYED TEXTILE MATERIALS KORKMAZ, Aslı MSc. Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. Necdet SEVENTEKİN October 2001, 120Pages. As a result of the light effect on textile materials, significant color degrading (fading) away occurs. This effect is even worser on cotton fabrics which have a wide usage in summer time by perspiration. Since fading occurs during wearing, the improvement of light fastness after dyeing is of great importance. In this thesis, the cotton fabrics have been dyed with reactive dyes which are prime dyestuff used at cotton dyeing process. Singlet oxygen quencher and two types of ultraviolet absorbers for cellulosic fibers have been applied on reactive dyed cotton fabrics. These agents were used both during dyeing also post dyeing process. Then, the effects of them on light, light-water and light- perspiration fastness qualities have been studied.