Klinik örneklerden izole edilen Malessezia furfur'un neden olduğu pityriasis versicolor'un (tinea versicolor) yaşa ve cinsiyete göre dağılımının tespiti
Estimation of pityriasis versicolor (tinea versicolor) dispersion caused by Malessezia furfur according to the age and sexuality
- Tez No: 113982
- Danışmanlar: PROF.DR. SANVER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mikoz, Dimorfik maya, Pityriasis versicolor
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
V ÖZET KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN Malassezia furfur'un NEDEN OLDUĞU PİTYRİASİS VERSİCOLOR'UN ( TİNEA VERSİCOLOR ) YAŞA VE CİNSİYETE GÖRE DAĞILIMININ TESPİTİ (SAYIN) KÖSEOĞLU, Ülkü Yüksek Lisans tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez yöneticisi : Prof. Dr. Sanver EKMEKÇİ Temmuz 2001, 61 sayfa Çalışmamızda Pityriasis versicolor 'a sebep olan predispozan faktörler incelenmeye çalışılmıştır. P. versicolor tüm dünyada yaygın olarak görülen, derinin yüzeysel bir mantar enfeksiyonudur. Derinin normal florasının saprofitik bir üyesi olan Malassezia furfur Gordon, hastalığın etkenidir. Hastalığın ortaya çıkmasında etken olan çeşitli çevresel ve kişisel faktörlerin oynadığı rolleri anlayabilmek için Kasım 2000 ile Haziran 2001 arasında, üç hastanenin dermatoloji kliniklerine başvuran hastalarla çalışılmıştır. 112 hastadan alınan bulgularla, yaş, cinsiyet, meslek, lezyon tipi ve rengi gibi çeşitli parametreler incelenmiştir. Buna göre erişkinlerde, çok terleyenlerde, beslenme yetersizliği ve baskılanmış bağışıklık görülenlerde, antibiyotik ve glikokortikoit kullananlarda daha çok görüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ESTİMATİON OF PİTYRİASİS VERSİCOLOR (TİNEA VERSİCOLOR) DİSPERSİON CAUSED BY Malassezia furfur ACCORDİNG TO AGE AND SEXUAUTY (SAYIN) KÖSEO?LU, Ülkü MSc in Biology Supervisor : Prof. Dr. Sanver Ekmekçi July 2001, 61 pages In this study, we investigated the predispozan factors causing Pityriasis versicolor which is a superficial fungal infection seen world wide. Malassezia furfur Gordon, which is the caustive agent of this infection is a saprophytic member of the normal flora. Several environmental and personal factors play a role in the pathogenesis of this disease. In order to understand the role of these factors we studied the patients with P. versicolor who applied to dermatology clinics of three hospitals from November 2000 to June 2001. With the findings obtained from 112 patients we investigated and compared some parameters and the risk factors were brought up. As a result, the disease was seen mostly in adult persons who has hyperhydrosis, immune supression, malnutrision, etc. Key words : Mycoses, Dimorphic yeast, Pityriasis versicolor