Battaniye dokumacılığında, mekanik jakarlı ağızlık açma sistemlerinde karşılaşılan hataların şardonlama işlemine etkisi
The Effects of the cloth defects, that encountered at mechanic jacquard shedding systems, on the shearing process in woven blanket production
- Tez No: 113984
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Blanket, mechanic jacquard, electronic jacquard, woven cloth defect, shearing, shedding
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
V ÖZET BATTANİYE DOKUMACILIĞINDA, MEKANİK JAKARLI AĞIZLIK AÇMA SİSTEMLERİNDE KARŞILAŞILAN HATALARIN ŞARDONLAMA İŞLEMİNE ETKİSİ DEMİREL, Alparslan Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikri ŞENOL Ekim 2001, 77 sayfa Bu tezde, Türkiye'de Uşak ilinde yoğunlaşan şardonlanmış battaniye dokuma sektöründe karşılaşılan kumaş hataları ve bundan kaynaklanan kalite soranları, mekanik jakarlı ağızlık açma sistemi göz önüne alınarak incelenmiştir. Bu amaçla tezin ilk bölümünde, bir tekstil ürünü olan battaniyenin temel özellikleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde, mekanik jakarlı açma sisteminin, üçüncü bölümde ise şardonlama makinelerinin çalışma ilkeleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde elektronik jakar teknolojisi tanıtılmıştır. Beşinci bölümde, mekanik jakarlı ağızlık açma sistemlerinde karşılaşılan başlıca kumaş hataları gösterilmiştir. Anahtar sözcükler Battaniye, mekanik jakar, elektronik jakar, dokuma kumaş hatası, şardonlama, ağızlık açma.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF THE CLOTH DEFECFTS, THAT ENCOUNTERED AT MECHANIC JACQUARD SHEDDING SYSTEMS, ON THE SHEARING PROCESS IN WOVEN BLANKET PRODUCTION DEMİREL, Alparslan MSc. in Textile Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fikri ŞENOL October 2001, 77 pages In this thesis, the cloth defects and quality problems in the jacquard designed and sheared woven blanket industry which is accumulated in Uşak city of Turkey has been studied on the basis of mechanic jacquard technology. On mis purpose, the characteristics of textile commodity blankets have been expounded in the first chapter. In the second chapter, the working principles of mechanic jacquard systems and in the third chapter the working principles of shearing machines have been explained. In the fourth chapter, the electronic jacquard technology has been introduced. In the fifth chapter, the principal cloth defects that caused by mechanic jacquard shedding have been demonstrated.