Yapay resiflerin etkinliğinin belirlenmesinde av verimi bilgilerinin kullanım imkanları üzerine bir araştırma
A Study on catch efficiency informations of use possibilities to determine the effectiveness of artificial reefs
  1. Tez No: 113985
  2. Yazar: SÜLEYMAN DAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALTAN LÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay resif, av verimi, yapay habitat, resif bloğu, el oltası
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
IV ÖZET YAPAY RESİFLERİN ETKİNLİĞİNİN ELİRLENMESİNDE AV VERİMİ BİLGİLERİNİN KULLANIM İMKANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DAYI, Süleyman Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Altan LÖK Haziran 2002, 54 sayfa Çeşitli amaçlar için dizayn ve inşa edilen ve deniz tabanına yerleştirilen yapılara yapay resif denmektedir. Resif geliştirilmesinin amaçları şunlardır; balıkçılık üretimini artırmak, kıyı erozyonunu önlemek, sportif balıkçılık ve dalış aktivitelerini geliştirmek, kıyı bölgelerini yasa dışı avlanmadan korumak (trol), deniz çayırlarım korumak ve desteklemek, hem suya daldırılmış kabukluların yetiştirilmesi ve geliştirilmesi hem de bivalve larvaları için ek tabakaların sağlanmasıyla organik enerjinin büyük bir kısmını kullanmak. Bu çalışma Çeşme-Dalyanköy/Bademli ve Urla/Hekimada resiflerinde olta avcılığı ile av verimini araştırmak için yapılmıştır. Serranus scriba genelde diğer türlere oranla daha yüksek yakalanma oranına sahiptir. Araştırmada 6 ekonomik tür saptanmıştır ve bu türler toplam avın %47'sini oluşturmaktadır. Bu verilere göre yapay resiflerin kıyı ve olta balıkçılığını geliştirdiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT A STUDY ON CATCH EFFICIENCY INFORMATIONS OF USE POSSIBILITIES TO DETERMINE THE EFFECTIVENESS OF ARTIFICIAL REEFS DAYI, Süleyman Thesis of Ms.c, Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Altan LÖK June 2002, 54 pages Artificial reefs are the structures which are constructed bottom, design and build for different goals. The objectives of the reef development were; to enhace fisheries product, to prevent coastal erosion, to improve sportive fisheries and scuba activities, to protect the coastal area against illegal trawling, to support and defend posidonia and to utilize the great amount of organic energy both by providing additional substrates for larvae of filter-feeding bivalves (mussels and oysters) and developing submerged and suspended shelfish culture. This study was made at Çeşme-Dalyanköy/Bademli and Urla/Hekimada reefs to research the catch data by hand hook. Catch rates of Serranus scriba were generally higher than the others. 6 economic species were found and these species were %47 of all catch. According to this datas artificial reefs can improve nearshore and hook fisheries. KeywordsrArtificial reef, catch efficiency,artificial habitats,reefs block, hand hook