İzmir'deki çeşitli sera topraklarından azobacter chroococcum izolasyonu, tanımlanması ve bazı fitopatojen funguslara karşı antagonistik etkilerinin belirlenmesi
Isolation of azobacter chroococcum from the soils of several greenhouses in İzmir, its identification and determining its antagonistic effects of some phytopathogen fungi
- Tez No: 113986
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Azotobacter chroococcum, antagonistic effect
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET İZMİR'DEKİ ÇEŞİTLİ SERA TOPRAKLARINDAN Azotobacter chroococcum İZOLASYONU, TANIMLANMASI VE BAZI FİTOPATOJEN FUNGUSLARA KARŞI ANTAGONİSTİK ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ TURKMEN, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail Karaboz Aralık 2001, 64 sayfa Bu çalışmada, İzmir ili sınırlarında yer alan 49 farklı sera toprağından 117 adet Azotobacter spp. izole edilmiştir. Bu izolatların yapılan tanımları sonucu, 40 tanesinin Azotobacter chroococcum olduğu belirlenmiştir. Azotobacter chroococcum strainlerinden 20 tanesi (TEM 1-TEM 20) fitopatojen test funguslarından; Altemaria aitemata, Fusarium graminearum, Sclerotinia sclerotiorum, Macrophomina phaseolina, Rhizoctonia solani ve Pythium sp.'e karşı antagonist etkilerinin belirlenmesi için kullanılmıştır. Antagonistik etkileşim testleri, modifiye Malt Ekstrakt Agar üzerinde in vitro olarak gerçekleştirilmiştir. 6 fitojen fungustan 5 tanesine karşı elde edilen inhibisyon zon çapları 1-14 mm, koloni gelişimini engelleme yüzdeleri ise %4,3-52 olarak belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler. Azotobacter chroococcum, antagonistik etki
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ISOLATION OF Azotobacter chroococcum FROM THE SOILS OF SEVERAL GREENHOUSES IN IZMIR, ITS IDENTIFICATION, AND DETERMINING ITS ANTAGONISTIC EFFECTS ON SOME PHYTOPATHOGEN FUNGI TÜRKMEN, Ebru M.Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. İsmail Karaboz December 2001, 64 pages In this study, 117 Azotobacter spp. were isolated from 49 different soils of greenhouse within Izmir. After the identification of these isolates, it was determined that 40 of them were Azotobacter chroococcum. 20 of Azotobacter chroococcum strains (TEM1-TEM20) were used to determine their antagonistic effects on phytopatogenic test fungi including Alternaria a Item ata, Fusarium gramineamm, Sclerotinia sclerotiorum, Macrophomina phaseolina, Rhizoctonia solani and Pythium sp. The tests of antagonistic interaction were performed on modified Malt Extract Agar in vitro. The inhibition zone diameters obtained against 5 of the 6 phytogenic fungi were determined as 1-14 mm, and their percentage of prevention against colonial development was determined as 4,3-52%.