Türkiye'deki yahudilerin diaspora kimliği
Diaspora identity of jews in Turkey
  1. Tez No: 968650
  2. Yazar: EMRE SAKIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ TUTKU AYDIN BEZİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anavatan, Diaspora, Kimlik, Türkiye'deki Yahudiler, Yahudiler, Diaspora, Identity, Homeland, Jews, Jews in Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür Politikaları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültür Politikaları ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de güçlü bir şekilde“azınlık”kimliğini benimseyen Yahudilerin aynı zamanda bir diaspora kimliğini de harekete geçirip geçirmediklerini; eğer geçirdilerse, Türkiye'deki Yahudilerin diaspora kimliklerinin nasıl oluştuğunu ve bunun önceki azınlık kimlikleriyle nasıl bir ilişki kurduğunu incelemektedir. Bu soruyu cevaplayabilmek için şu temel noktaların ele alınması gerekmektedir: Türkiye'deki Yahudiler nereyi anavatan olarak görmektedir? Türkiye'deki Yahudiler kültürlerini hangi mekanizmalarla sürdürmektedirler? Türkiye'deki Yahudiler Türkiye'yi bir anavatan olarak mı görmekte, yoksa yalnızca vatandaşlık, ikamet ve günlük yaşam üzerinden hukuken bağlı oldukları bir ülke olarak mı değerlendirmektedirler? Bu soruyu incelemek amacıyla İzmir ve İstanbul'daki Yahudi toplumu arasında katılımcı gözlem, toplumun üyeleriyle mülakatlar ve Yahudi gazetesi Şalom ve bağımsız çevrimiçi platform Avlaremoz üzerine içerik analizi gerçekleştirdik. Türkiye'deki Yahudiler, özellikle genç kuşaklar arasında, giderek artan ölçüde bir diaspora kimliğine sahiptir ve bu kimliği harekete geçirmek için çeşitli modern araçlardan yararlanmaktadırlar. Bunun bir tezahürü Türk–Yahudi melez kimliğinin ortaya çıkması, dünya Yahudi diasporasıyla artan bağlantılar, İsrail ve diğer ülkelere göçler ve ulusötesi bir millet olma bilincidir. Yahudiler, İsrail'in kuruluşundan bu yana var olma hakkını desteklemiş olmakla birlikte, İsrail'le güçlü bir özdeşleşme göstermemekte ve Siyonist ideolojiyi büyük ölçüde desteklememektedirler. Daha ziyade İsrail'i sosyal ve kültürel açıdan bir anavatan olarak görme eğilimindedirler. Türkiye'deki Yahudilerin azınlık kimliklerini vurgulamalarının sebebi, Türkiye'nin otokton bir halkı olduklarını ileri sürmek ve Türkiye'yi de anavatanlarından biri olarak görmeleridir. Özellikle Cumhuriyet döneminde Yahudilerin yaşadığı siyasi ve ekonomik zorluklar, onların Türkiye devletini ve ülkesini tarihsel, kültürel ve sosyal açıdan (cemaatlerinin köklü olarak yerleştiği bir mekân olarak) bir anavatan olarak görmelerini engellememektedir.
Özet (Çeviri)
The study examined whether the Jews in Turkey, who strongly embraced a“minority”identity, also mobilized a diaspora identity, and if so, how the diaspora identities of Jews in Turkey were formed and how these related to their prior minority identity. To answer this question, the following key points need to be examined. What do Jews in Turkey consider as their homeland?Through which mechanisms do Jews in Turkey sustain their culture?Do Jews in Turkey view Turkey as a homeland, or only as a country to which they are legally tied through citizenship, residence, and daily life? In order to examine this question, we carried out participant observation, interviews among the Jewsih communities in İstanbul and İzmir, and content analysis of the Jewish periodical Şalom and the independent online platform Avlaremoz. Jews in Turkey, especially among the younger generations, increasingly possess a diaspora identity and make use of various modern means to mobilize this identity. One manifestation of this is the emergence of a Turkish–Jewish hybrid identity, growing connections with the global Jewish diaspora, migration to Israel and other countries, and the consciousness of being a transnational nation. While Jews have supported Israel's right to exist since its founding, they do not exhibit a strong identification with Israel and do not significantly support Zionist ideology. Rather, they tend to view Israel primarily as a social and cultural homeland. The reason why Jews in Turkey emphasize their minority identity is to assert that they are an autochthonous people of Turkey and to consider Turkey itself as one of their homelands. The political and economic hardships that Jews have experienced—particularly during the Republican era—do not prevent them from perceiving the Turkish state and country as a homeland in historical, cultural, and social terms (as the place where their community has long been rooted).