Bazı pamuk çeşitlerinde büyüme ve gelişmenin incelenmesi üzerine araştırmalar
Studies on determining the growth and development of some cotton cultivars
- Tez No: 113987
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ H. EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Taşkent 1, Giza 75, Gossypolsüz 86, Maydos Yerlisi, Nazilli 84, Cotton, Taşkent 1, Giza 75, Gossypolsüz 86, Nazilli 84, Maydos Yerlisi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
V ÖZET BAZI PAMUK ÇEŞİTLERİNDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN İNCELENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR GEZER, Ayten Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şükrü H. EMİROĞLU Aralık 2001, 39 sayfa Bornova Ekolojik koşullarında üç türe ait beş pamuk çeşidinin (Gossypium barbadense“Giza 75”: G. Hirsutum;“Gossypolsuz 86”,“Taşkent 1”,“Nazilli 84”, G. herbaceum“Maydos Yerlisi”) bazı bitkisel özellikleri ve verimleri 1997 yılında incelenmiştir. Denemeden alınan sonuçlara göre ortalama bitki boyu değerleri 70,8 cm bulunmuştur. Çeşitler içerisinde 89 cm ile Giza 75 en uzun, buna karşılık 54 cm ile Taşkent 1 en kısa boya sahip bulunmaktadır. Boydaki en hızlı gelişme Giza 75 te görülmüştür. Bitki başına kütlü verimi deneme ortalaması 35,4 gr bulunmuştur. Çeşitler arasında en yüksek verimi Nazilli 84 (51,8 gr) ile Gossypolsüz 86 (47,5 gr) vermiş, Giza 75 (15,3 gr) ile Maydos Yerlisi (23,0 gr) en gerilerde kalmıştır. Taşkent 1 orta değer verenlerdendir.VI Çeşitlerin dekara kütlü verimlerinde deneme ortalaması 253,7 kg bulunmuştur. Çeşitler arasında en verimliler Nazilli 84 (370,4 kg/da) ile Gossypolsüz 86 (339,4 kg/da) olmuştur. Gerek Giza 75 ve gerekse Maydos Yerlisi en düşük değer verenler arasındadır. Erkencilik yönünden Taşkent 1,l.el kütlü hasat oranı ile % 87,4' e ulaşırken, Giza 75 % 22,4 'te kalmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON DETERMINING THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF SOME COTTON CULTIVARS GEZER, Ayten MSc. In Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Şükrü H. EMİRO?LU Some plant characters and the yield of the five cotton cultivars taken from three species; (Gossypium barbadense“Giza 75”: G. Hirsutum;“Gossypolsuz 86”,“Taşkent 1”,“Nazilli 84”, G. herbaceum“Maydos Yerlisi”) were determined under Bornova ecological conditions in 1997. Experimental mean for plant height was found 70.8 cm giza 75 (80 cm);, Taşkent 1 (54 cm) cultivars had the highest and lowest plant height values, respectively. The fastest development in terms of plant height was noticed at Giza 75. Experimental mean for yield per plant was recorded as 35.4 g. Among the cultivars, Nazilli 84 (51.8 g) and Gossypolsuz 86 (47,5 g) had the highest yields while Giza 75 (15.3 g) and Maydos Yerlisi (23.0 g) had the lowest values Taşkent 1 had middle value. Experimental mean per acre cultivars was 253,7 kg. Nazilli 84 (370.4 kg) and Gossypolsuz 86 (339.4 kg) gave higher yields compared to the others. Both Giza 75 and Maydos Yerlisi had theVIII lowest yields per acre. Taşkent 1 reached 87,4 % at first hand harvest rate while Giza 75 had 75% of it in terms of earliness.