Farklı kültür koşullarının spirulina platensis (gom.) geitler'in büyümesi ve fikosyanin miktarı üzerine etkisi
Effects of different culture conditions on the growth and phycocyanin content of spirulina platensis (gom.) geitler
- Tez No: 113993
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA CİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, Kültür ortamı, Işık kaynağı, C-fikosiyanin, Spirulina platensis, Culture media, Light quality, C-phycocyanin
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
V ÖZET FARKLI KÜLTÜR KOŞULLARININ SPIRULINA PLATENSIS (GOM.) GEITLER'İN BÜYÜMESİ VE FİKOSYANİN MİKTARI ÜZERİNE ETKİSİ YILMAZ, Mete Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra CÎRİK Kasım 2001, Bu tezde, farklı kültür ortamları ve ışık kaynaklarının Spirulina platensis'in biyomasına ve fikosiyanin üretimine etkisi incelenmiştir. Denemelerde, 500 mililitre hacminde kültür kapları ve dört farklı kültür ortamı kullanılarak beyaz ışık ve kırmızı ışık etkisi altında Spirulina filamentlerinin kültürü yapılmıştır. Çalışmada hem Spirulina üretiminin hem de fikosiyanin sentezinin daha verimli ve ekonomik gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Beyaz ışık etkisinin incelendiği kültür denemelerinde Z1, Z2, Di ve D2 ortamlarında sırasıyla 0.674 gr.lt“1, 0.441 gr.lt'1, 0.368 gr.lt'1, 0.360 gr.lt'1 kuru ağırlık biyomas elde edilmiştir. Her bir ortamın fikosiyanin içerikleri ise sırasıyla 108 mg.gr”1, 49 mg.gr“1, 56 mg.gr”1, 101 mg.gr“1 C-fikosiyanin olarak elde edilmiştir. Kırmızı ışıkla yapılan denemelerde ise Z1, Z2, Di ve D2 ortamlarında sırasıyla 0.603 gr.lt”1, 0.540 gr.lt“1, 0.260 gr.lt”1, 0.262 gr.lt“1 kuru ağırlık biyomas elde edilirken fikosiyanin içerikleri ise 117 mg.gr”1, 133,5 mg.gr“1, 60.4 mg.gr”1, 39.5 mg.gr"1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT CULTURE CONDITIONS ON THE GROWTH AND PHYCOCYANIN CONTENT OF SPIRUUNA PLATENSIS (GOM.) GEITLER. YILMAZ, Mete MSc. in Fisheries Faculty Supervisor: Prof. Dr. Semra CÎRÎK November 2001, In this thesis, effects of different culture media and light qualities on biomass and phycocyanin content of Spirulina platensis are investigated. During the experiments, Spirulina was cultivated in four different culture media using two different light qualities in 500 ml flasks. Efficient and economic production in terms of biomass and phycocyanin contents were aimed. In white growth light, biomass concentrations of 0.674 gr.lt“1, 0.441 gr.lt”1, 0.368 gr.lt“1, 0.360 gr.lt”1 and phycocyanin contents of 108 mg.gr“1, 49 mg.gr”1, 56 mg.gr“1, 101 mg.gr”1 were obtained for Zi, Z2, Di and D2.respectively. In red growth light,, biomass concentrations of 0.603 gr.lt“1, 0.540 gr.lt”1, 0.260 gr.lt“1, 0.262 gr.lt”1 and phycocyanin contents of 117 mg.gr“1, 133,5 mg.gr”1, 60.4 mg.gr'1, 39.5 mg.gr"1 were obtained for Zı, Z2, Di and D2.respectively.