Çevresel koşulların bazı mikroalg türlerinin büyümesi üzerine etkisinin araştırılması
The Investigate of environmental factors on growth of some microalgae
- Tez No: 197401
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET GÖKPINAR, YRD. DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mikroalg, Spirulina platensis, Çevreselfaktörler, Büyüme, Microalgae, Spirulina platensis, Environmentalfactors, Growth
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Besin zincirinin ilk halkasını oluşturan mikroalglerin değerli birbesin kaynağı olduğu bilinmektedir. Mikroalgler, farklı kimyasal vebiyolojik bileşikleri üretme özelliği nedeniyle ticari önemi olanorganizmalardır. Vitaminler, pigmentler, proteinler, mineraller, lipid vepolisakkaritler mikroalglerden elde edilen başlıca ürünlerdir.Mikrolaglerin sadece yetiştiricilikte değil aynı zamanda pek çok alandauygulanabilmesi onların kültür çalışmalarını hızlandırmıştır.Kültürler üzerinde etkili olan fiziko-kimyasal koşulların ve bazıüretim tekniklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Kültürlere sıcaklık,ışık, pH, havalandırma veya karıştırma, tuzluluk, nutrientler gibifaktörler etki etmektedir. Bu koşullar kültürü yapılacak olan türe uygunolmalıdır.Bu çalışmada Spirulina platensis' in büyümesine etki edençevresel parametrelerden sıcaklık, ışık ve tuzluluğun etkisi incelenmeyeçalışılmıştır. Çalışmada hücre sayımı, optik yoğunluk, beta-karoten veklorofil-a miktarlarına bakıldı. Kültür denemelerinde 20,25 ve 30ºColarak farklı sıcaklıklar, 18 ve 42 µmol/m²s (PAR) olmak üzere farklıışık şiddetleri, â° 1 ve â° 10' luk farklı tuz konsantrasyonlarıkullanılmıştır. Çalışma sonucunda S.platensis' in 30ºC sıcaklıkta, 42µmol/m²s ışık şiddetinde ve â° 1 tuzlulukta en iyi gelişme gösterdiğigörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Microalgae are known as valuable nutrient sources. Microalgaehave a great industrial importance due to their ability to producedifferent chemicals, and biologically active molecules. Vitamines,minerals, pigments, proteins, lipids and polysaccarides are some of theseproducts obtained from microalgal species. Not only using themicroalgae in aquaculture, but also using them in many industial areas itis culture studies are accelerated.It well known fact that physico-chemical conditions, such astemperature, light, pH, salinity, nutrients, and some productivitytechniques like mixing ratio in the system affect the microalgal growth.All these conditions must be fitted to optimal levels for each algalspecies.In this work, environmental factors such as temperature, light,salinity have effect on Spirulina platensis growth were investigated. Cellcensus, optic density, β-carotenoid and chlorophyll-a was examined. Inculture experiments, different temperature (20,25 and 30ºC), differentlight (18 and 42 µmol/m²s (PAR)) and different salinity concentration (â°1 and â° 10) was used. Finally of this work, the best growth in 30ºCtemperature, 42 µmol/m²s light, â° 1 salinity concentration found onSpirulina platensis.