Malatya yöresinde kuru kayısı üretim ve pazarlama yapısı üzerine bir araştırma
A Research on the production and marketing structure of dried apricot in the vicinity of Malatya
- Tez No: 114000
- Danışmanlar: PROF.DR. F. AKIN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru kayısı üretimi, kuru kayısı pazarlaması, kuru kayısı ihracatı, Dried apricot production, dried apricot marketing, dried apricot export
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
ÖZET MALATYA YÖRESİNDE KURU KAYISI ÜRETİM VE PAZARLAMA YAPISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ADANACIOĞLU, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Akın OLGUN Aralık 2001, 272 sayfa Bu çalışma, kayısı tarımı yapan işletmeler ve kayısı ihracatçısı firmalar olmak üzere iki aşamada ele alınmıştır. Kayısı tarımı yapan işletmelere yönelik olarak yapılan araştırma, Türkiye taze kayısı üretiminin yaklaşık % 50'sini, kuru kayısı üretiminin de % 90'ını sağlayan Malatya'da yapılmıştır. Bu kapsamda, Malatya ili içerisinde kayısı üretiminin % 80' den fazlasını sağlayan ilçelerde, kayısı tarımı yapan işletmeler ile görüşülmüştür. Kayısı ihracatı yapan firmalar bazındaki araştırma ise, ihracatın ağırlıklı olarak yapıldığı İzmir ve Malatya illerinde yapılmıştır. Bundan başka, Kayısı Birlik (Kayısı Tarım Satış Kooperatifleri) de incelenerek, kayısı iç ve dış pazarlamasında ortaya çıkan sorunlar ve bunların çözümü için öneriler getirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, kayısı tarımı yapan işletmelerin, pazarlamada önemli sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Kayısı ihracatçısı firmaların ihracat sırasında karşılaştığı başlıca sorunlar ise, rakip kayısı ihracatçılarının fiyatlarını düşürmesi, standardizasyon ve finansman olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, bir üretici örgütü olan Kayısı Birliğin, kayısı sektöründe etkili bir role sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmada sonuç olarak, sektörde mevcut olan pazarlama sorunlarının çözümü için, öncelikle, üretici, işleyici, sanayici ve ihracatçı düzeyinde işbirliğine gidilmesinin gerekli olduğu belirlenmiştir. BundanVI başka, makro sorunların çözümü için devletin, ürünle ilgili politikaları devamlı gözden geçirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE PRODUCTION AND MARKETING STRUCTURE OF DRIED APRICOT IN THE VICINITY OF MALATYA ADANACIO?LU, Hakan Msc. İn Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Akın Olgun December 2001, 272 Pages In this study, two groups were surveyed one being the apricot producing farms and the other apricot exporter firms. First survey was done with the apricot producing farms in Malatya vicinity which provide approximate 50 % of fresh apricot and 90 % of dried apricot production in Turkey. Interviews were done with the farmers from counties which provide more than 80 % of the apricot production. The interviews with the exportation firms were done in İzmir and Malatya provinces where the exportation is mainly done. The Apricot Association (Association Cooperative of Apricot Agriculture Sale) was also investigated and some proposals have been given for problems faced in domestic and foreign marketing of apricot. As a conclusion, it was determined that apricot producing farms had important marketing problems. On the other hand, the exporting firms had problems such as reduction of prices by competition among apricot exporters, standardization, and financing. It was also concluded that Apricot Association which is the main producer organization did not have an effective role on apricot sector.VIII As a conclusion, it can be stated that to find solution to the marketing problems, cooperations between producers, processing firms, and exporters should be formed. Moreover, for the macro-problems, the goverment should continiously review the policies related to apricot.