Beton numunesi şekil ve boyutunun basınç ve çekme dayanımına etkisi
Specimen size and shape effect on compressive and tensile strength of concrete
  1. Tez No: 113999
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇOPUROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMBİZ RAMYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç dayanımı, çekme dayanımı, beton tabancası, ultrases, sekil ve boyut etkisi, Compressive strength, tensile strength, Schmidt hammer, ultrasonic pulse velocity, size and shape effect
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET BETON NUMUNESİ ŞEKİL VE BOYUTUNUN BASINÇ VE ÇEKME DAYANIMINA ETKİSİ ÇOPUROĞLU, Oğuzhan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Kambiz RAMYAR Temmuz, 2001, 1 19 sayfa Bu çalışmada, betonun dayanım seviyesi ve numunenin, şekil ve boyut değişiminin basınç ve yarmada çekme dayanımları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deneylerde su/çimento oranlan 0.35, 0.50, 0.65 olan üç değişik karışım hazırlanmıştır. Bu karışımlarla hazırlanan 7.5x15, 10x20 ve 15x30 cm silindir ile 10, 15 ve 20 cm boyutlarında küp numunelerin, tahribatlı ve tahribatsız yöntemlerle 7 ve 28 günlük dayanımları tesbit edilmiştir. Tahribatsız yöntem olarak beton tabancası ve ultrases yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar literatür verileriyle karşılaştırılıp, çekme dayanımı ile tahribatsız yöntem sonuçları arasındaki ilişkiyi ifade eden bir eşitlik önerilmiştir. Tezin birinci bölümü çalışmanın amaç ve kapsamını, 2., 3. ve 4. bölümler, beton dayanımı ve deneyleri hakkında bilgi içermektedir. 5. bölüm konu ile ilgili geçmişte yapılan çalışmaların taramasına ayrılmıştır. 6., 7. ve 8. bölümlerde deneysel çalışma hakkında bilgi, deney sonuçları ve tartışma kısımları sunulmaktadır. 9. bölümde ise varılan sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SPECIMEN SIZE AND SHAPE EFFECT ON COMPRESSIVE AND TENSILE STRENGTH OF CONCRETE ÇOPURO?LU, Oğuzhan MSc. in Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Kambiz RAMYAR July, 2001, 119 pages In this thesis, the effects of concrete strength level as well as size and shape of the specimen on compressive and splitting tensile strength of concrete has been investigated. For the experimental study, mixtures with water/cement ratios of 0.35, 0.50, 0.65 have been prepared. 7.5x15, 10x20 ve 15x30 cm cylindrical and 10, 15 ve 20 cm cubic specimens were cast from each mixture. Destructive and non-destructive tests have been carried out on 7 and 28 days old specimens. Schmidt hammer and ultrasonic pulse velocity methods were used as non-destructive tests. Results were compared with the literature data and an expression has been proposed for the relationship between splitting tensile strength and Nondestructive test results. The first chapter of the thesis includes the object and scope of the study. General information about strength of concrete are given in chapters 2, 3, and 4. The results of previous studies and literature survey on the subject are presented in chapter 5. Chapters 6, 7 and 8. comprise with the experimental study and discussion. In chapter 9. conclusions are presented.