Humiforte N 6'nın klasik fungisitlerin bitkiye penetrasyonuna ve nohut antraknozu (ascochyta rabiei (pass. ) labr. ) hastalığının kontrolüne etkisi
The Effects of humiforte N 6 on penetration of classical fungicides and control of anthracnose disease of chickpea (ascochyta rabiei (pass. ) labr. )
- Tez No: 114001
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NECİP TOSUN, DOÇ.DR. NEDRET TORT, PROF.DR. TANJU NEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: A. rabiei, Humiforte N 6, mancozeb, chlorothalonil, A. rabiei, Humiforte N 6, mancozeb, chlorothalonil
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
v j JlÇOOf ÖZET HUMİFORTE N 6' NIN KLASİK FUNGİSİTLERİN BİTKİYE PENETRASYONUNA VE NOHUT ANTRAKNOZU [Ascochyta rabiei. (Pass.) Labr.] HASTALIĞININ KONTROLÜNE ETKİSİ ERGÜN, Asuman Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Necip TOSUN Aralık, 200 1,30 sayfa Bu çalışmada ülkemizde nohut ekim alanlarında önemli kayıplara yol açan nohut antraknozu [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.] hastalığına karşı kullanılan mancozeb ve chlorothalonil 'in tek başlarına ve bir bitki aktivatörü ile karışım şeklinde uygulandıklarında etkililiklerinin yıkanmadan etkilenip etkilenmediği araştırılmış ve mancozeb uygulamasının kalıntı analizleri gerçekleştirilmiştir. Tek başına mancozeb uygulamasının saksı koşullarında hastalığa % 64.42, chlorothalonil uygulamasının ise % 54.46 oranında etki gösterdiği belirlenmiştir. Diğer yandan, mancozeb ve Humiforte N 6'nın birlikte kullanılmasının uygulamadan 10 saat sonra yapılan yıkamadan sonra bile % 74.71 etki gösterdiği, benzer şekilde Humiforte N 6 ve chlorothalonil uygulamasından % 74.95 etki ile en iyi sonuç elde edildiği saptanmıştır. Yapılan kalıntı analizleri de bu sonuçlan destekler niteliktedir. Uygulamadan 10 saat sonra yıkanan nohut bitkilerinin kalıntı analiz sonuçlarına göre mancozeb+Humiforte N 6 uygulanmış nohut bitkilerinde 90 ppm mancozeb kalıntısı saptanırken, sadece mancozeb uygulanmış nohut bitkilerinde 10.3 ppm mancozeb kalıntısına rastlanmış olup bu sonuç yağışla beraber mancozeb' in neredeyse tamamen yıkandığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar mancozeb' in Humiforte N 6 preparatı ile birlikte uygulandığında yıkanmadan sonra bile nohut antraknozu hastalığım önleyecek düzeyde bitki üzerinde kaldığım kanıtlamaktadır. Yağış ile beraber ortaya çıkan A. rabiei hastalığının kontrolünde kontak etkili fungisitlerin yıkanmasını önlemek ve etkililiğini devam ettirebilmek için Humiforte N 6 isimli bitki aktivatörü ile birlikte kullanılmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF HUMIFORTE N 6 ON PENETRATION OF CLASSICAL FUNGICIDES AND CONTROL OF ANTHRACNOSE DISEASE OF CHICKPEA [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.] ERGÜN, Asuman MSc in Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Necip TOSUN December 2001, 30 pages In this research, whether the effectiveness of mancozeb and chlorothalonil used for anthracnose of chickpea caused economical losses in chickpea growing area of Turkey, were affected from washing after applications alone and mixture with a plant activator or not were studied, and also mancozeb residue analyses had been carried out. Mancozeb applications alone had 64.42 % efficacy while chlorothalonil alone gave 54.46 % effects in pot conditions. However the best control of the disease were obtained from the mixture of mancozeb and Humifortre N 6 applications with 74.71 % and 74.95 % effectiveness, respectively even after washing plants at 10 hours of applications. The results of residue ananlyses were also supported these findings. After 10 hours from applications according to the residue analyses results from the chickpea plants washed after 10 hours from applications, 90 ppm mancozeb residue was determined while 10.3 ppm mancozeb residue was found on the leaves of the chickpea plants applied mancozeb only. In conclusion, the results showed that, mancozeb was washed out almost completely from the plants applied mancozeb alone, on the other hand, it was proven that the amount of mancozeb residue on the plants after application with plant activator was effective to control the disease even after washing. To prevent the contact effective fungicides from washing and to maintain their effectiveness, mixture applications with plant activators such as Humiforte N 6 will be benefical in control of chickpea anthracnose.