Biber (Capsicum annuum L. ) serasında bazı fungusitlerin ve bitki aktivatörünün toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkileri
Effects of some fungicide and plant activators on soil physical and chemical properties on pepper(Capsicum annuum L. ) greenhouses
- Tez No: 134452
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YAĞMUR, DOÇ. DR. NECİP TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, Bitki aktivatörü, Bitki stimulanü, Kalıntı, Fungisit, Pepper, Plant Activators, Plants Stimulant, Residue, Fungicide
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET BİBER (Capsicum annuum L.) SERASINDA BAZI FUNGİSİTLERİN ve BİTKİ AKTİVATÖRÜNÜN TOPRAĞIN FİZİKSEL ve KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ TOPAL, Cüneyt Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd.Doç.Dr.Bülent YAĞMUR, Doç.Dr.Necip TOSUN Nisan 2003, 93 sayfa Bu çalışmamızda, seralarda biber yetiştiriciliğinde verimi doğrudan etkileyen bitki hastalıkların karşı yoğun olarak kullanılan bir fungisit; mancozeb'in toprağın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkileri Aydm încirliova'da biber serasında araştırılmıştır. Ayrıca, bitki aktivatörlerinin ve bitki stimulantlanmn söz konusu fungisitler ile birlikte kullanılmasmm toprak özellikleri ve meyve kalitesi gibi kriterler üzerindeki etkileri de belirlenmiştir. Bu araştırmada kullanılan uygulamalar; Çiftçi Koşulu (Mancozeb), Humiforte N-6 + Mancozeb ve Cropmax + Mancozeb denemenin karakterlerini oluşturmaktadır. Hasat sonunda alman toprak ve biber meyvesi örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizlerinin yam sıra meyve kalitesi ölçümleri de yapılarak, yapılan uygulamaların etkileri incelenmiştir. Ayrıca toprak örneklerinde kalıntı analizi ile toprakta fungisit kalıntısı araştırılmıştır.VI Sonuçta, gerek fungisitlerin bitkiye daha iyi penetrasyonuyla topraktaki kalıntı miktarının azaltılması gerekse verim ve kalitenin iyileştirilmesi için bitki aktivatörleri ile fungisitlerin birlikte kullanılmalarının ûmitvar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECTS OF SOME FUNGICIDES AND PLANT ACTIVATORS ON SOIL PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES ON PEPPER (Capsicum annuum L.) GREENHOUSES TOPAL, Cüneyt Master of Science Thesis: Soil Department Supervisor : Yrd.Doç.Dr.Bülent YA?MUR, Doç.Dr.Necip TOSUN April 2003, 93 pages In this study, we have searched the effects of mancozeb fungicide which is widely used in pepper greenhouses against to plant diseases that effects directly to the yield in greenhouse pepper growing, in Aydın - încirliova district. In addition, the effects of the use of plant activators and plant stimulants together with the mentioned fungicide on soil properties and criteria's as fruit quality has been determined. The application which are used in this study; Farmer condition (mancozeb), Humiforte N-6+mancozeb and Cropmax+mancozeb are forming the characters. Beside the physical and chemical analysis, by the fruit quality measurements the effects of applications has been observed on the soil and fruit samples which have taken at harvest. In addition to this, the fungicide residue has been investigated in soil samples by the soil residual analysis.vm As a result, for the reduction of fungicide residue in soil by enhancing the penetration of fungicide to plant and for improving the crop quality and yield, the use of plant activators together with fungicides give hopeful results.