İzmir Körfezi'nde dağılım gösteren sardinella aurita val. 1847 (tirsi) türünün biyolojisi üzerine bir araştırma
A Research about biology of sardinella aurita val. 1847 (Spanish sardine) which is distributed in İzmir Bay
- Tez No: 114002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN HOŞSUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Sardinella aurita, büyümesi, üremesi, Sardinella aurita, growth, reproduction
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
IV ÖZET İZMİR KÖRFEZİ' NDE DAĞILIM GÖSTEREN Sardinella aurita Val, 1847 (TİRSİ) TÜRÜNÜN BİYOLOJİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ŞİRİNADALI, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç Dr. Belgin HOŞSUCU Ocak 2002, 63 sayfa Bu çalışmada, İzmir Körfezi' nde dağılım gösteren Sardinella aurita türünün biyolojik özelliklerinin, büyüme parametrelerinin ve ilk cinsel olgunluk boyunun saptanması amaçlanmıştır. Örnekleme, Aralık 1999 ile Kasım 2000 tarihleri arasında, trol operasyonları ile aylık olarak yapılmıştır. 575 bireyin, I ile IV yaşları arasında dağılım gösterdikleri ve en fazla bireyin %44.2 ile II yaş grubuna ait olduğu saptanmıştır. Kondüsyon faktörü ve Gonadosomatik indeks bütün bireyler için sırasıyla 0.832 ve 2.170 olarak bulunmuştur; Boy- ağırlık ilişkisi W=0.0058*L312 olarak bulunmuştur. İzmir Körfezi' nde üreme döneminin Nisan- Eylül ayları arasında olduğu bulunmuştur. Von Bertananffy' e göre hesaplanan boyca ve ağırlıkça büyüme parametreleri dişi+ erkek için Lco=30.47 cm, K= 0.20, to= -3.6 ve Woo= 172.2 g olarak bulunmuştur. Türün ilk cinsel olgunluk boyu dişiler için 22.20 cm, erkekler için 22.12 cm olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT A RESEARCH ABOUT BIOLOGY OF Sardinetta aurita Val,1847 (Spanish Sardine) WHICH IS DISTRIBUTED IN İZMİR BAY ŞİRİNADAU, Özlem Msc, Faculty of Fisheries Supervisor: Doç. Dr. Belgin HOŞ SUCU January 2002, 63 Pages İn this study, it was aimed to determine the biological characteristics, growth parameters and first maturing lenght of Spanish sardine which is distributed in İzmir Bay. The sampling had been carried out between December 1999 and November 2000 with mountry trawl operations. The age composition of 575 samples were determined, individuals were between I and IV years old and 44.2% of them were II years old. Condition factor and gonadosomatic index were founded 0.832 and 2.170 respectively. Lenght- weight relationship was W=0.0058*L312. İn İzmir Bay, reproduction occurs betwen April and September. Growth parameter estimates La>=30.47 cm, Ç=0.20, to=-3.6, Woo=172.2 g were accounted according to von Bertalanfly. It was determined that the first maturing lenght for rnales 22.12 cm, females 22,20 cm.