Aktif bileşenli örten çiftlerin ışık eğrilerinin modellenmesi
Light curve modelling of the eclipsing binaries with active components
- Tez No: 114013
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER İBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: RT And, ışık eğrilerinin modellenmesi ve yazılımları, manyetik etkinlik, yörünge dönemi değişimi, RT And, light curve modeling and software, magnetic activity, orbital period change
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Astronomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET AKTİF BİLEŞENLİ ÖRTEN ÇİFTLERİN IŞIK EĞRİLERİNİN MODELLENMESİ YAKUT, Kadri Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cafer İBANOĞLU 2001, 119 sayfa. Bu tezde, ışık eğrilerinin modellenmesine ilişkin ön bilgiler verildikten sonra, bu amaçla geliştirilen yazılımlar kısaca tanıtılmıştır. Çok aktif bir RS CVn türü örten çift olan RT Andromedae yıldızı Ege Üniversitesi Gözlemevi'nde 15 gece gözlenerek iki ayrı ışık eğrisi elde edilmiştir. Bu veriler ile son 60 yılda başka araştırmacılar tarafından elde edilen veriler biraraya getirilmiştir. Bu veriler yardımı ile RT And'a ilişkin O-C analizi, maksimum parlaklığın ve seçilmiş dört özel evredeki parlaklığın yıllara göre değişimi incelenmiştir. Bugüne değin elde edilen 30 adet ışık eğrisi Wilson-Devinney yöntemi ile çözülmüş, aktivitenin (leke) yıllara göre değişimi araştırılmıştır. Çiftin yörünge döneminin en azından farklı iki nedenle değişime uğradığı sonucuna varılmıştır. Bunlardan birincisi, üçüncü bir cismin çevresinde yaklaşık 350 yıllık bir dolanım, ikincisi de yıldızın manyetik etkinliği nedeni ile yaklaşık 40 yıllık değişimdir. Işık eğrisindeki değişimlerden giderek manyetik çevrimin 20 yıl dolayında olduğu önerilmiştir. Işık eğrisinin analizi ile sıcak yıldızın yüzeyindeki lekelerin genellikle 90° ve 250° boylamlarında toplandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT LIGHT CURVE MODELLING OF THE ECLIPSING BINARIES WITH ACTIVE COMPONENTS YAKUT, Kadri MSc in Astronomy and Space Sciences Supervisor: Prof. Dr. Cafer İBANO?LU 2001, 119 pages In this thesis, an introduction on the light curve modelling is given along with the descriptions of softwares developed for this purpose. Two seperate light curves of very active RS CVn type eclipsing binary RT And have been obtained within 15 nights. These data have been combined with the others obtained by several researchers during the last 60 years. With the aid of all these data an O-C analysis has been performed, and furthermore, the brightnesses of the maxima and the selected four special phases have been investigated as a function of time. 30 light curves which have been obtained up to now have been analyzed with the Wilson-Devinney method and the variation of the activity versus years has been investigated. The orbital period of the binary has been found to be variable due to at least two different causes. One of them is due the revolution of the binary around a third body with a period of about 350 yrs and the other is due to magnetic activity of the one of the component with a period of about 40 yrs. According to the light curve variations the period of the magnetic cycle is proposed to be about 20 yrs. By the analsis of the light curves it was found that the spots on the surface of the hotter component are distributed over the longitudes of 90° and 250°.