Çift yıldızlarda açısal momentum evrimi
Angular momentum evolution in close binaries
- Tez No: 114014
- Danışmanlar: PROF.DR. CAFER İBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yakın çiftyıldızlar, X-ışın çiftleri, Açısal momentum, Madde transferi, Evrim, close binaries: X-ray binaries: angular momentum: mass transfer: evolution
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
V ÖZET YAKIN ÇİFT YILDIZLARDA AÇISAL MOMENTUM EVRİMİ SAYGAN, Serkan Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Cafer İbanoğlu Ağustos 2001, 65 sayfa Bu tezde, yıldızların evrim basamaklarında en önemli nokta olan açısal momentum niceliği konu olarak alınmıştır. Momentum ve açısal momentum, enerji, güç, hız ve ivme gibi, evrendeki cisimlerin konumlarım ve birbirleri ile olan etkileşimlerini açıklamamıza yardımcı olan önemli niceliklerdir. Yakın çift yıldızların açısal momentum aktarımları ve kayıpları, gözlem sonuçlarının daha iyi irdelenmesini ve bu yıldızların evrim basamaklarının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Büyük miktarlarda olan açısal momentum kaybı, yörünge dönemini değiştirmekte, yıldızların iç yapısını derinden etkilemektedir. Bu çalışmada, daha bir çok açıdan incelenmesi gereken bu niceliğin sadece yakın çift yıldızlardaki etkisi incelenmiş, diğer konulara değinilmemiştir. Bu çalışmanın bir kısmı da özel sistemler olan X-ışın çiftlerindeki açısal momentum evrimine ayrılmıştır. Yıldızlarda açısal momentum kavramı hala tam olarak çözüm bulamamış ve gerek gözlemsel, gerekse de kuramsal araştırmalarda önemli bir rol oynamaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANGULAR MOMENTUM EVOLUTION IN CLOSE BINARIES SAYGAN, Serkan MSc in, Astronomy and Space Science Department Supervisor: Prof. Dr. Cafer İbanoğlu Ağustos 2001, 65 pages Momentum and angular momentum are quantities such as velocity, acceleration, force and energy are very powerful ones that help us to understand how an object's position will change over time and how it will interact with other things in the universe. This thesis focuses on the dynamical evolution due to angular momentum in close binaries and on the detectability of angular momentum transfer among the stellar layer. In this thesis, angular momentum consideration provides a base for understanding of much greater variety of observational facts than those illuminated by the other principles. Therefore, it shall be discussed in this thesis only those phenomena in close binaries that arise directly from this consideration. For example, that we ignore much of the work concerning the generation of X-rays in binary systems that contain compact objects. Despite the importance of X-ray phenomena in motivating current investigations in this area, their effect on studies of stellar structure and evolution has not been fully evaluated yet. Many important works which have appeared in the past decade but which do not fall into this category will not be reviewed here.