Delta scuti yıldızlarında dönem değişimi ve evrim
Period changes of Delta scuti stars and stellar evolution
- Tez No: 114024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CAN AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Değişen yıldızlar, 8 Scuti yıldızlan, Zonklama, Evrim, stars: variables: 8 scuti stars: oscilatations-stars: evolution
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET DELTA SCUTİ YILDIZLARINDA DÖNEM DEĞİŞİMİ VE EVRİM ŞART, Hicran Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. M. Can Akan Ağustos 2001, 41 sayfa Bu tezde Delta Scuti yıldızlarında, evrimle zonklama dönemlerinde meydana gelen değişimlerin belirlenmesi ve bu değişimlerin kuramsal çalışmalarla uyum içerisinde olup olmadıklarının araştırılması amaçlanmıştır.“Cepheid Kararsızlık Kuşağı”nın alt bölgesinde bulunan bu yıldızlarda gözlenen dönem değişimleri bazı durumlarda kuramsal değerlerle uyuşma göstermemektedir. Kuramsal olarak, evrim sonucu sıcaklık ve ısıtmada meydana gelen değişimler zonklama dönemlerinin büyümesini gerektirmektedir. Ancak gözlemler bunun her zaman böyle olmadığını göstermektedir. O nedenle gözlenen dönem değişimleri yalnızca evrimin bir sonucu olarak değerlendirilmemelidir
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PERIOD CHANGES OF DELTA SCUTI STARS AND STELLAR EVOLUTION ŞART, Hicran MSc in, Astronomy and Space Science Department Supervisor: Doç. Dr. M. Can Akan Ağustos 2001, 41 pages In this thesis, the period variations of the Delta Scuti stars due to stellar evolution have been investigated and compared with the prediction of theoretical models. Observed period changes in the lower part of the Cepheid instability strip do not seem to agree, in some cases, with theoretical predictions. In theoretical aspect, one should always expect period increases due to changes in stellar temperature and luminosity with evolution in this part of the HR diagram. Observations, however, do not show that this is always the case. Therefore, the observed period changes should be handled carefully and should not be considered as a consequence of stellar evolution alone.