Poliester kumaşların dispers boyarmaddelerle baskısında çeşitli fiksaj olanaklarının karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A Research on the comparison of different fixation possibilities in disperse prints of polyester fabrics
- Tez No: 114026
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK TARAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poliester baskıcılığı, dispers boyarmaddeler, fiksaj hızlandırıcıları, çam yağı, Polyester printing, disperse dyestuffs, fixation accelerators, pine oil
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
V ÖZET POLİESTER KUMAŞLARIN DİSPERS BOYARMADDELERLE BASKISINDA ÇEŞİTLİ FİKSAJ OLANAKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DEMİR, Orkun Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Işık TARAKÇIOĞLU Mayıs 2001, 162 sayfa Bilindiği gibi poliester kumaşların basılmasında ve boyanmasında en yaygın olarak kullanılan boyarmadde grubu dispers boyarmaddelerdir. Ekolojik ve tekrarlanabilir baskı üretimi için uygulanan proseslerin optimize edilmesi, baskıda ekolojik ürünlerin kullanılması ve denenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada klasik fiksaj hızlandırıcılarla çam yağı gibi yeni ürünlerin, klasik fiksaj koşullarında etkisine bakılmıştır. Ayrıca kullanılan fiksaj yardımcı maddeleri ve fiksaj yöntemlerinin boyarmadde ve kıvamlaştırıcı cinsine göre baskıların renk verimini, sürtme ve yıkama haslıklarını, kontür netliklerini, eğilme dayanımlarını ve arkaya geçiş derecelerini nasıl ve ne derecede etkilediği araştırılmıştır. Renk veriminin değerlendirilmesinde hiçbir fiksaj yardımcı maddesi içermeyen pat reçetesi referans olarak alınmış ve diğer reçetelerin sonuçlan birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE COMPARISON OF DIFFERENT FIXATION POSSIBILITIES IN DISPERS PRINTS OF POLYESTER FABRICS DEMİR, Orkun MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. Işık TARAKÇIO?LU May 2001, 162 pages As it's known, disperse dyestuffs are most commonly used to print the polyester fabrics. This research is performed to optimize ecological and reproducible prints and to use ecological products in the print pastes. In this research, the effects of classical fixation accelerators and new products, such as pine oil are investigated. Furthermore, the effects of fixation auxiliary products and fixation methods on the color yield, color fastness to rubbing and washing, sharpness of shades, bending strength and penetration degrees of the prints are investigated. When evaluating the color yield, the print paste receipt, which has no fixation auxiliary product, is accepted as reference and the results of the other receipts are compared with each other.