Örgü kumaşlarda görülen yağ lekelerinin azaltılması üzerine bir araştırma
A Research on reducing lubricant stain on knitted fabrics
  1. Tez No: 114027
  2. Yazar: DENİZ ÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET SEVENTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Knitting machines lubricant, knitting fabric, lubricant stain
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
V ÖZET ÖRGÜ KUMAŞLARDA GÖRÜLEN YAĞ LEKELERİNİN AZALTILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÜNGÖR, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Necdet SEVENTEKİN Ekim 2001,135 Günümüzde örme kumaş üretiminde sürekli daha fazla üretim ve daha yüksek bir çalışma hızına yönelik gelişmeler artmıştır. Yüksek hızdan ve sürtünmenin artmasından dolayı iğnelerde kullanılan yağlama maddelerinden oluşan "YAĞ LEKELERİ'nin giderilmesi kumaş kalitesini güvence altına almak için zorunluluk haline gelmektedir. Bu çalışmada örgü kumaşlarda görülen yağ lekelerinin oluşum nedenleri ve bu lekelerin kumaş üzerinden sökülmesi araştırılmıştır. Normal ön terbiye işlemi sonucunda sökülemeyen yağ lekelerinin ön yıkama ve arkasından ön terbiye işlemi ile söküldüğü görülmüştür. Ayrıca yağların içerdiği katkı maddelerinin yapısı ve yağ lekelerinin çıkmasına etkisi incelenmiştir. Anahtar kelimden Örgü makinesi yağı, örgü kumaş, yağ lekesi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON REDUCING LUBRICANT STAIN ON KNITTED FABRICS ÜNGÖR, Deniz Msc in Textile Eng. Supervisor Prof. Dr. Necdet SEVENTEKİN October 2001, 135 pages In recent days, improvements on higher production rates and higher machine speeds in the production of knitted fabrics have been increased. As a result of higher machine speeds and increased friction, it is compulsory to remove lubricant stain for being able to reach a sufficient quality at knitted fabrics. In this thesis, it is studied that sources of lubricant stain and also cleaning of them. Lubricant stains can not be removed at conventional pretreatment process, but it is possible to remove them by pre-washing process with following pretreatment process. It is also studied that the structure of chemical additives in lubricants and their effects on the process of removing them.