Ege Denizi'nde gırgır ağları ile orkinos (Thunnus thynnus L.,1758) avcılığı üzerine bir araştırma
A study about tuna fishing with purse seines in the Aegean sea
- Tez No: 114029
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET HOŞSUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Bluefin Tuna, Tuna Purse Seine, Aegean Sea
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV ÖZET Ege Denizi'nde Gırgır Ağları İle Orkinos (Thunnus thynnus L.,1758) Avcıhğı Üzerine Bir Araştırma CEYHAN, Tevfîk Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCU Temmuz 2001, 63 Sayfe Scombridae familyası içerisinde yer alan orkinos (Thunnus thynnus L.,1758) ekonomik bir türdür. Orkinos'un günümüzdeki avcılığı, Doğu Atlantik Okyanusu'nda, Kanarya Adaları'ndan İzlanda'nın güneyine kadar olan bölgede ve Akdeniz'in tamamında dağılım göstermektedir. Ege Denizi'nde boyları 28 m, motor güçleri 860-900 HP arasında değişen 3 adet orkinos gırgırı vardır. Bu sayı, yoğun avcılık dönemi olan Mart-Mayıs aylarında diğer bölgelerden Ege'ye gelen teknelerle artmaktadır. Ege Denizi'nde Kasım 2000- Mayıs 2001 tarihlerinde yapılan ticari orkinos gırgır avcılığı ve Balık hali örneklemelerinden Karaburun, Didim, Foça, Çeşme, Bodrum av şahlarından elde edilen orkinosların boy dağılımı 120-242 cm arasında, ağırlık dağılımı 26.4-250.8 kg arasında değişmektedir. Anahtar sözcükler : Orkinos, Orkinos Gırgırı, Ege Denizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Study about Bluefin Tuna Fishing with Purse Seines in the Aegean Sea CEYHAN, Tevfik MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCU July 2001, 63 Pages Atlantic bluefin tuna (Thunnus thynnus L., 1758) belongs to Scombridae femily is commercially quite considerable. Present fisheries for this species are distributed from Canary Islands to south of Iceland in the Eastern Atlantic and throughout the Mediterranean Sea. There are three purse seine vessels in the Agean Sea and their length is 28 m and engine power of these vessels vary 680-900 HP respectively. Number of these vessels increases by other vessels comes from the other regions of Turkey in March and May which are main fishing season for Atlantic bluefin tuna. Length and weight of Atlantic bluefin Tuna, which were collected from commercial catch in the Aegean Sea sampling from fish market between November, 2000 and May, 2001, vary 120-242 cm and 26.4-250.8 kg, respectively.