Isomerization of alpha-pinene over acid treated natural zeolite, clinoptilolite
Asit ile muamele edilmiş doğal zeolit, klinoptilolit üzerinde alfa-pinen izomerizasyonu
- Tez No: 114052
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL GÜNDÜZ, YRD. DOÇ. DR. FEHİME ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: a-pinen, izomerizasyon, kamfen, limonen, doğal zeolit, klinoptilolit, katalizör karakterizasyonu, kinetik modelleme, a-pinene, isomerization, camphene, limonene, natural zeolite, clinoptilolite, catalyst characterization, kinetic modelling
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
V ÖZET ASİT İLE MUAMELE EDİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT, KLİNOPTİLOLİT ÜZERİNDE a-PİNEN İZOMERİZASYONU ÜNVEREN, Ercan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gönül GÜNDÜZ Yardımcı Danışman: Yar. Doç. Dr. Fehime ÖZKAN Şubat 2001, 135 sayfa Bu çalışmada, asit ile muamele edilmiş doğal zeolit katalizörleri ile a-pinen izomerizasyon reaksiyonu incelenmiştir. Klinoptilolitçe zengin olan doğal zeolit Bigadiç, Balıkesir bölgesinden elde edilmiştir. Reaksiyon kesikli bulamaç reaktörde a-pinen oksidasyonunu önlemek amacı ile azot ortamında gerçekleştirilmiştir. Zeolit örnekleri 30 ve 60°C'lerde 3, 6 ve 24 saat süreyle değişik HC1 konsantrasyonları ile muamele edilmiştir. Toplam 33 adet katalizör hazırlanmış olup bunların sadece 8 'i asit ile muamele edildikten sonra 550°C'de kalsine edilmiştir. Tüm katalizörler a-pinennin isomerizasyon reaksiyonunda test edilmiş ve azot adsorpsiyonu, DSC, İR ve XRD ölçümleri ile karakterize edilmiştir. Katalizörlerin asitlik kuvveti ve Lewis ve Broensted asit merkezlerinin dağılımları belirlenmiş olup, a- pinen isomerizasyon reaksiyonundaki katalitik aktiviteleri ve ana ürün olan kamfen ve limonene seçimlilikleri incelenmiştir. a-Pinen tüketim kinetiğinin birinci mertebeden olduğu görülmüştür. İki ayrı reaksiyon mekanizması test edilmiş olup Allahverdiev ve arkadaşları tarafından geliştirilen modelin deneysel verilerle daha uyumlu olduğu görülmüştür.Diğer taraftan katalizör yapısı ve ürün dağılımı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Sonuç olarak kamfen gibi çift halkalı ve limonen gibi tek halkalı ürünlerin oluşumu sadece Lewis ve Broensted asit merkezlerinin dağılımlarına bağlı olmayıp aynı zamanda dealimünasyon derecesi, asit merkezlerinin sayısı, K+, Na+ ve Ca+2 gibi iyonların katalizör yapısından uzaklaştırılma dereceleri ile de etkilenir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ISOMERIZATION OF a-PINENE OVER ACID TREATED NATURAL ZEOLITE, CLINOPTILOLITE ÜNVEREN, Ercan MSc. Thesis, Chem. Eng. Supervisor: Prof. Dr. Gönül GÜNDÜZ Co-Supervisor: Ass. Assoc. Prof. Dr. Fehime ÖZKAN February 2001, 135 pages In this study, isomerization reaction of oc-pinene was studied over several acid treated natural zeolite catalysts. Natural zeolite was rich in clinoptilolite and was obtained from Bigadiç, Balıkesir region. Reaction was carried out in a batch slurry reactor under nitrogen atmosphere to prevent oxidation of a-pinene. Zeolite samples were connected with HC1 at different concentrations at 30°C or at 60°C for 3, 6 and 24 hours. 33 catalysts were preparaed and 8 of them were calcined at 550°C after the acid treatment. They were tested in the isomerization reaction of a-pinene and were characterised by nitrogen adsorption experiments, DSC, IR and XRD measurements. Acidity strength and the distribution of Lewis and Broensted acid sites of the catalysts were determined, their catalytic activities in a-pinene isomerization and selectivities to main reaction products, camphene and limonene, were investigated. It was seen that a- pinene consumption could be described by a first order kinetics. Two reaction mechanisms were tested and the model developed by Allahverdiev et al. fitted the experimental data best. On the other hand, the relationship between the catalyst structure and the product distribution was searched. It was found that formation ofbicyclic products such as camphene and the formation of momocyclic products such as limonene are affected not only by the distribution of Lewis and Broensted acid sites, but by the dealimunation degree, by the number of acid sites and also by the degree of exchange of several ions such as K+, Na+ and Ca+2.