Ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılan bazı sanayi domatesi çeşitlerinin fide döneminde tuza dayanıklılığı ve farklı tuz konsantrasyonlarının fide gelişimine etkisi
The Effects of different salt concentration and salt resistant some processing tomato varieties on seedling growth in Aegean region
  1. Tez No: 114058
  2. Yazar: YEŞİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUTSİ TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates fidesi, tuzluluk, NaCl, Tomato seedling, salinity, NaCl
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
V ÖZET EGE BÖLGESİNDE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN BAZI SANAYİ DOMATESİ ÇEŞİTLERİNİN FİDEDÖNEMİNDE TUZA DAYANIKLILIĞI VE FARKLI TUZ KONSANTRASYONLARININ FİDE GELİŞİMİNE ETKİSİ YILDIZ, Yeşim Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kutsi TURHAN Ağustos 2001, 51 Sayfa Bu çalışmada, Ege Bölgesinde yetiştirilen Rio Grande, Rio Fuego, Interperl, Brixy, Alta ve Shasta domates çeşitlerinin, fide gelişimine farklı tuz konsantrasyonlarının etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla fideler, kontrol dahil olmak üzere 2, 4, 8, ve 10 mS/cm tuz konsantrasyonuna sahip sulama suyuyla 2 ay boyunca sulanmıştır. Fide döneminin 3 farklı aşamasında örnekler alınarak tuzluluğun gelişime etkisi saptanmıştır. Tuz konsantrasyonunun artmasıyla fide boyu, gövde çapı, gövde kuru ve yaş ağırlığı ile kök yaş ve kuru ağırlıklarında önemli düşüşler olduğu saptanmıştır. Fakat kök boyunda ve yaprak sayılarında önemli değişimler olmamıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT SALT CONCENTRATION AND SALT RESISTANT SOME PROCESSING TOMATO VARIETIES ON SEEDLING GROWTH IN EGE REGION YILDIZ, Yeşim MSc in Agriculture Eng. Supervisor : Prof. Dr. Kutsi TURHAN September 2001, 51 Pages The study was conducted to determine the effects of different salt concentration, seedling growth on Rio Grande, Rio Fuego, Interperl, Brixy, Alta and Shasta processing tomato varieties in Ege Region. Seedling was irrigated 2, 4, 8 and 10 mS/cm dose salty water during two months. The aim of determine effects of salinity to receive seedling examples in three different periods. In conclusion seedling height, seedling diameter, seedling dry and wet weigh, root dry and wet weight were decreased, when salinity increase. On the other hand root length and leaf number were not chanced.