Türkiye'nin enerji kaynaklarının incelenmesi ve geleceğe yönelik (2020 yılına kadar) projeksiyonlar
Study of Turkey's energy resources and the projections for the future (up to 2020)
  1. Tez No: 114070
  2. Yazar: ERKAN ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARİF HEPBAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji üretim ve tüketimi, enerji kaynaklan, enerji politikaları, gelecek projeksiyonları, sektörel enerji tüketimleri, Energy, energy production and consumption, energy resources, energy policy, future projections, sectoral energy use
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
II ÖZET TÜRKİYE'NİN ENERJİ KAYNAKLARININ İNCELENMESİ VE GELECEĞE YÖNELİK (2020 YILINA KADAR) PROJEKSİYONLAR ERGİN, Erkan Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yürütücüsü : Doç. Dr. Arif Hepbaşlı Temmuz 2001, 76 sayfa Enerji gerçeği bugün herkesin üzerinde fazlasıyla kafa yorduğu, çözümler üretmeye çalıştığı ve aynı zamanda da bütün hükümetlerin gündeminde ilk sıraları alan bir konudur. Artan fiyatlar, tükenmeye yüz tutmuş enerji kaynaklan ve hala bilinçlenememiş tüketicilerden dolayı enerji konusu önemli bir problem oluşturmaktadır. Özellikle bu konuda yeni ve planlı politikaların üretilememesi, sürdürülebilir bir enerji üretim ve tüketimi gelişiminin sağlanmaması Türkiye'yi çok ciddi enerji bunalımlarına sürükleyebilmektedir. Yapılan bu çalışmada enerji kaynaklarının( fosil ve yenilenebilir) üretim ve tüketim oranları ile sektörel dağılımları ve geleceğe dönük (2020 yılma kadar) projeksiyonlar analiz edilerek rakamsal sonuçlara ulaşılmıştır. Böylece daha bilinçli ve verimli bir planlama ile uygulanabilirliği yüksek politikalar oluşturulmaya yardımcı olunacaktır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT STUDY OF TURKEY'S ENERGY RESOURCES AND THE PROJECTIONS FOR THE FUTURE ( UP TO 2020 ) ERGİN, Erkan MSc in Solar Energy Department Supervisor: Assoc. Dr. Arif, Hepbaşlı July, 2001, 76 pages In today's world, the energy reality is a subject that everybody beats his brain and many researchers tries to deal with the energy deficiency. Such studies can guide most of the governments to rearrange their energy policies. Due to the increasing prices, used up resources and unconscious consumers, energy consumption appears to be an important issue. Particularly, lack of rational and planned energy policies and lack of the development of sustainable energy production and consumption can make Turkey face with a serious energy crisis. In this study, rates of energy resources ( fossil and renewable ) and liieir production and consumption and also their sectoral distributions are analysed then projections for the future ( up to 2020) has been made in the light of numerical results. Thus, we expect that this study will be helpful the develop highly applicable and productive planning for the energy policies.