Organic photosynthesis studies with photoactivated metal sulfides by sunlight
Güneş ışınımlı fotoaktif metal sülfürlerle organik fotosentez çalışmaları
  1. Tez No: 114071
  2. Yazar: MÜGE ALDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SIDDIK İÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokimya, yan iletkenler, kadmiyum sülfür, fotokataliz, yoğunlaştırılmış güneş ışığı, Photochemistry, semiconductors, cadmium sulfide, photocatalysis, concentrated sunlight
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET GÜNEŞ IŞINIMLI FOTOAKTİF METAL SÜLFÜRLERLE ORGANİK FOTOSENTEZ ÇALIŞMALARI ALDEMİR, Müge Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sıddık İÇLİ Ağustos 2001, 107 sayfa Bu tezde fotoaktivitesi yüksek çeşitli CdS tozlarının fotokatalizör olarak kullanıldığı N-fenilbenzofenon iminle 2,5-DHF'nın CdS fotokatalizli katılma reaksiyonu üzerinde çalışılmıştır. İmin' in C-alkilasyonunun yeni bir türü olan bu reaksiyon, homoallil aminlerin sentezine basit bir yol açmaktadır. Bu reaksiyon, önce sodyum lambası, daha sonra yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında gerçekleştirilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca yoğunlaştırılmış güneş ışığı altında bu fotokimyasal reaksiyonun çok daha kısa bir sürede gerçekleşebildiği tespit edilmiştir. Ürünler kromatografik yöntemlerle saflandırılmış ve yapılan spektroskopik yöntemlerle saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ORGANIC PHOTOSYNTHESIS STUDIES WITH PHOTOACTIVATED METAL SULFIDES BY SUNLIGHT ALDEMİR, Müge MSc in Department of Solar Energy Supervisor: Prof. Dr. Sıddık ÎÇLÎ August 2001, 107 pages In this thesis, highly photoactive CdS powders at various combinations are used as photocatalysts for the addition reaction between 2,5-DHF and N-phenylbenzophenone imine. This reaction which is a new type of imine C-alkylation opens a simple route to synthesis of homoallyl amines. The reaction has been succeeded first under sodium lamp and man under concentrated sunlight irradiations, following the results have been compared. In addition, it has been observed that the photochemical reaction is very fast under concentrated sunlight compared to sodium light irradiations. The products have been purified by chromatographic methods and their structures have been detected by spectroscopic methods.