Nohutta bazı kalite özellikleri ve bunlar arasındaki ilişkilerin saptanması üzerinde araştırmalar
A Study on some quality characteristics of chickpea (cicer arientum L. ) and relationships of these
  1. Tez No: 114069
  2. Yazar: EMİNE EMEL AK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN SEPETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, kalite, 100 tane ağırlığı, verim, protein, kül, hektolitre, su emme kapasitesi, kabuk oranı, pişkenlik, Chickpea, quality, 100 seed weight, yield protein, ash, hectoliter, water absorbtion capacity, seed coat, cooking time, correlation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
v ÖZET NOHUTTA BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE BUNLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN SAPTANMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR AK, Emine Emel Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan SEPETOĞLU Mart 2001, 37 sayfa Bu çalışma nohutta bazı kalite özellikleri ve bunlar arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla 21 farklı Kabuli tip nohut hattı ve kontrol olarak ekilen 2 ticari çeşitle Bornova ekolojik koşullarında 1997 Kasım ve Haziran 1998 tarihleri arasında yürütülmüştür. Denemede saptanan değerlere göre en yüksek 100 tane ağırlığı 50,8 gr ile 2, genotipten, en yüksek verim ise 284,4 kg/da ile 17. genotipten elde edilmiştir. Denemede saptanan en yüksek protein oranı %18,9 olup 21. genotipten, en düşük kabuk oranı değeri %4 olarak 14., 15, ve kontrol olarak denemeye dahil edilen İzmir-92 çeşidinden, en fazla hektolitre ağırlığı 80 kg olarak 19. genotipten, en düşük kül oranı değeri %2 olarak 4. genotipten, en yüksek su emme kapasitesi %95,2 ile 11. genotipten ve en düşük pişkenlik ise 58 dk olarak 18. genotipten elde edilmiştir.VI Denemede incelenen özelliklere ait değerler arasındaki korelasyonlardan kül ve hektolitre ağırlığı arasındaki ilişki (r=- 0,48) negatif ve önemli, diğerleri ise önemsiz olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON SOME QUALITY CHARACTERISTICS OF CHICKPEA (Cicer arientum L.) AND RELATIONSHIPS OF THESE AK, Emine Emel Msc in Field Crops Superior: Assoc Prof. Dr. Hasan SEPETO?LU Marc 2001, 37 pages In this study, twenty-one Kabuli chickpea (Cicer arietinum L.) lines and two commercial varieties were tested to determine some quality characteristics and its relationships of these under the Bornova ecological conditions between November in 1997 and June 1998. According to the findings, the highest 100 seed weight were obtained (50,8 g) from the genotype No: 2 and the highest yield were from the genotipe No: 17 as 284,4 kg/da. The highest protein ratio were found from the genotype number of 21 as 18,9% and the lowest seed coat ratio were obtained from the genotype numbers of 14, 15 and a control variety Izmir- 92 as 4%. An hectoliter weight, the one of the quality characteristics of the chickpea, were found (80 kg) from the genotype number of 19.VIII The other findings were as follows; the lowest ash ratio (2%) from the genotype number of 4, the highest water absorption capacity (95,2%) from the genotype number of 11, and the lowest cooking time (58 min.) from the genotype number of 18. Correlation coefficient analysis revealed that ash and hectoliter weight were negatively and significantly related. The other quality characteristics weren't found to be significantly related.