İzmir ili ve çevresinden lipolitik bakteri izolasyonu ve identifikasyonu
Isolation and identification of lipolytic bacteria from İzmir and around
  1. Tez No: 114093
  2. Yazar: NİMET ASLI GİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANVER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lipaz, bakteri, tribütirine karşı aktivite, Lipase, bacteria, activity toward tributyrin
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET İZMİR İLİ VE ÇEVRESİNDEN LİPOLİTİK BAKTERİ İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU GİRAY, Nimet Aslı Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bolümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Sanver EKMEKÇİ Nisan 2001, 103 sayfa Bu araştırmada, Nisan ve Mayıs 1999 tarihlerinde İzmir İli ve çevresinde bulunan yağ fabrikalarından alınan bitkisel yağ örnekleri ve evsel materyaller incelenmiştir. Bu örneklerdeki lipaz üreten bakterilerin izolasyonu ve identifikasyonu amaçlanmıştır. 29 bakteri izole edilmiş ve Micrococcus, Staphylococcus, Bacillus ve Serratia genuslarına ait olan 15 farklı tür tanılanmıştır. İzolatların lipaz aktivitesi Tribütirin Agar Metodu kullanılarak ölçülmüş ve en yüksek aktiviteyi Staphylococcus sp. olarak tamlanan 25 numaralı izolat göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ISOLATION AND IDENTIFICATION OF LIPOLYTIC BACTERIA FROM İZMİR AND AROUND GİRAY, Nimet Aslı Msc in Biology Department Supervisor: Prof.Dr. Sanver EKMEKÇİ April 2001, 103 pages In this research, between April and May 1999, vegetable oil samples taken from some oil factories, located in Izmir and around and some household materials have been investigated. In these samples, isolation and identification of bacteria producing lipase have been purposed. 29 bacteria were isolated and 15 different species belonging to genera of Micrococcus, Staphylococcus, Bacillus and Serratia have been identified. Lipase activity of the isolates were measured using the Tributyrin Agar Method. The highest lipase activiy was determined isolate 25 identified as Staphylococcus sp.