Farklı gelişme aşamalarında bulunan kırsal yerleşimlerde kırsal kadının sosyal ve ekonomik statüsü üzerine bir araştırma
A Research on the social and economic status of the rural women in the rural settlements being in different development stages
- Tez No: 114115
- Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kadın, Kırsal Kadının Sosyo-Ekonomik Statüsü, Rural Women, The Social and Economic Status of the Rural Women
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET FARKLI GELİŞME AŞAMALARINDA BULUNAN KIRSAL YERLEŞİMLERDE KIRSAL KADININ SOSYAL VE EKONOMİK STATÜSÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SAYGILI, Yeşim L. Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA Nisan 2001, 73sayfa İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Bağyurdu Beldesi'ne ait gelişmişlik düzeyi farklı iki köy seçilerek, burada yaşayan kadınların sosyo-ekonomik düzeyleri araştırılmış ve ekonomik olarak gelişmiş ve sunni Yiğitler Köyü kadınları ile daha az gelişmiş ve alevi Sarıçalı Köyü kadınları arasında yaşam düzeyleri ve kadınların sosyo-ekonomik statüleri bakımından aralarında çok büyük farklılıklar bulunmamıştır. Sosyo-ekonomik statüyü pozitif yönde etkileyeceği düşünülen gelişmişlik düzeyi ve alevi kültürün iki köy arasındaki farklılıkları eşitlediği ve bu etkenlerin statü üzerinde tek başlarına belirleyici bir rol oynamadığı bu araştırmada ortaya çıkmıştır.VI Araştırma sonuçlarına göre okur-yazar oranı Yiğitler'de %86.5, Sarıçalı'da %93.3 olarak belirlenmiş ve okuma-yazma bilenlerin her iki köyde de büyük bir kısmının ilkokul mezunu (%73.4 ve % 64.3) olduğu saptanmıştır. Kız çocuklarının eğitime devam edememe nedeni olarak ailenin izin vermemesi gösterilmiştir. Eğer okusaydınız ne olmak isterdiniz? sorusuna Yiğitler' deki kadınların %34'ü öğretmen, Sançalı'dakilerin % 35.7'si doktor olmak istediklerini belirtmişlerdir. Her iki köydeki kadınlarda kitap okuma alışkanlığı fazla olmamakla birlikte küçümsenmeyecek orandadır (%34.6 ve %46.7). Evlilik yaşının Türkiye ortalaması ile (18 yaş) uyum gösterdiği, Yiğitler'de resmi ve imam nikahının birlikte yapıldığı belirlenmiştir (%100). Kadınların istemedikleri evliliğe zorlanmadığı, eşler arasındaki yaş farkının Türkiye ortalamasından fazla olmadığı, çocuk sayısının ortalama 3 olduğu ve gençlerde bu sayının 2'ye düştüğü, her iki köyde de doğum kontrolü uygulandığı saptanmıştır. Her iki köy kadınlarını karar alma sürecindeki rolleri (yiyecek, giyecek, ev eşyası alımında, gezmeye gitmede ve çocukların eğitiminde) açısından karşılaştırdığımızda Sarıçalı'daki kadınların, tek başna karar verme yetkisine biraz daha fazla sahip olduğu tespit edilmiştir. Görüşülen kadınların çoğu ücretli bir işte özellikle de sosyal güvencesi olan işlerde çalışmak istediklerini belirtmişlerdir. Kadınların sahip oldukları arazi varlığı ailenin sahip olduğu arazi miktarı ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kalmakta, genelde arazi, baba veya eşe ait olmaktadır. Sahip olunan ev eşyalarına baktığımızda ise her iki köyde bütün evlerde televizyon ve buzdolabı olduğu fakat çamaşır ve bulaşık makinelerinin her evde olmadığı, Yiğitler'de bu oranın daha fazlaVII olduğu belirlenmiştir. Yiğitler' deki kadınların çoğu Sarıçalı' dakilerin ise hepsinin kadınların politikaya atılmasına sıcak baktıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT A RESEARCH ON THE SOCIAL AND ECONOMIC STATUS OF THE RURAL WOMEN IN THE RURAL SETTLEMENTS BEING IN DIFFERENT DEVELOPMENT STAGES SAYGILI, Yeşim L. Msc in, Agriculture Economi Department Superviser: Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA April 2001, 73pages The objective of this study is to analyze the socio-economic conditions and status of rural women who live in two villages with different development, levels. The villages are located in Bağyurdu; Kemalpaşa. Yiğitler is economically more developed than Sarıçalı which is an Alawi village. According to the results of this study, the development level and Alawian culture is determing the socioeconomic status of women together. But in these two villages these factors are equilibrating each other's affect. The results show that there are not important differences between the life-styles and status of the women living in these villages. %86.5 of the women who live in Yiğitler and %93.3 of the women who live in Sarıçalı have reading and writing skills. They are mostly graduated from elementary school. Most of the women did not continue their educationbecause their families did noi give permission. When their preference for profession is asked; %34 of the women in Yiğitler indicated that they would prefer to be a teacher and % 35.7 of the women in Sarıçalı indicated that they would prefer to be a medical doctor. In both villages, although book reading habits among the women is not very common, %34.6 of the women in Yiğitler and %46.7 of the women in Sarıçalı have reading habits. The average age for marriage is 1 8 and is the same as the average age all around Turkey. Women in Yiğitler have both religious and civil marriage contract. The women are not forced to get married with a man they do not want to get married with. The age difference is about 7 years between the married couple and this number is not over the average in Turkey. The average number of children is 3 and this number falls to 2 children for younger women, in both villages, who use birth control methods. Women stated that they want to work professionaly and to have social security. When the decision processes of the women in both villages is compared with related to the food, clothing and furniture buying and traveling and the education of children, it is determined that women living in Sarıçalı have more rights to decide by themselves than women in Yiğitler. The land owned by women is less than the land owned by their husbands in both villages. Every, women have a television and a refrigerator in their house, however not every women have a washing machine and a dish washing machine. The ratio of owning these machines is higher in Yiğitler.XI Most of the women in Yiğitler village and all of the women in Sarıçalı are interested in politics and believe that women should take part in politics.