Kırgızistan'da tarım-hayvancılık sektöründe üretim ve finansman sorunları ve bu sorunların çözümünde sözleşmeli üretim modelinin uygulanabilirliği
Production and finance problems of agricultural and livestock sector in Kyrgyzstan and whether contract farming might be a solution to these problems
- Tez No: 576995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER MET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Tarım, Tarımın finansmanı, Sözleşmeli üretim, Kyrgyzstan, Agriculture, Agricultural Finance, Contract Farming
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsanların gıda ihtiyaçlarını karşılamasının yanında gelir ve istihdam kaynağı yaratmak suretiyle tarımsal sanayinin gelişmesi ve kalkınmanın teşvik edilmesinde stratejik işlevi bulunan tarım sektörü, gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun tüm ülkelerin ekonomik hayatında vazgeçilmez bir role sahiptir. Dünyada değişen ekonomik ve ticari koşullara bağlı olarak rekabete dayalı serbest piyasa hakimiyetinin artması, yoksullukla mücadele ve kırsal kalkınma politikalarının odak noktasında bulunan tarımsal ekonominin canlandırılmasına yönelik farklı yaklaşımların uygulanmasını gerektirmektedir. Tarımsal ve kırsal kalkınmanın gerçekleşmesi öncelikle sektörün finansman sorunlarının çözülmesini gerektirmektedir. Kooperatifler, tarımsal finans kurumları ve bankaların entegrasyonuyla sektörün ihtiyacına cevap verecek çok yönlü ve etkin bir tarımsal bankacılık sisteminin oluşturulması üreticilerin krediye erişiminin sağlanması bakımından önem taşımaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke uygulamaları incelendiğinde tarımsal kredilerin, sektörün yapısına ve üreticilerin ihtiyaçlarına uygun koşul ve nitelikte çeşitlendirilerek farklı bankacılık ürünleri tasarlandığı görülmektedir. Bu alternatif enstrümanlar, özellikle küçük işletmelerin krediye erişimlerini artırarak üretim ve finansman sorunlarının çözümünde etkili olmaktadır. Gelişmiş ülkelerin kalkınma süreçleri incelendiğinde tarım sektörünün istihdamdan aldığı pay azalırken ekonomiye reel katkısının arttığı görülmektedir. Buna karşılık gelişmekte olan ülkelerde sektörün içinde bulunduğu yapısal ve finansal sorunların üretim hacmi ve kalitesini olumsuz yönde etkilediği, sektörün yüksek istihdam oranına rağmen arzulanan gelir ve katma değeri yaratamadığı görülmektedir. Diğer gelişmekte olan ülkelerdekine benzer olarak Kırgızistan'da da başlıca gelir ve istihdam kaynağı olarak ulusal ekonomiye önemli katkılarda bulunan tarım sektörü, ülkenin coğrafik yapısı ve doğal koşullarının elverişliliği nedeniyle gelişme ve yüksek katma değer yaratmada büyük bir potansiyel taşısa da, üretim ve finansman sorunları nedeniyle beklenen sektörel iyileşmenin gerçekleşmediği görülmektedir. Ülkede kırsal yoksullukla mücadelede ve sürekli bir sektörel büyüme sağlanmasında etkili kalkınma stratejilerinin uygulanmasının rolü büyüktür. Bunun için, sektörel yapının ve sorunların doğru analiz edilmesi gerekmektedir. Kırgızistan'da, tarım ve tarıma dayalı sanayinin dengeli ve istikrarlı bir şekilde gelişmesi ekonomik kalkınmanın anahtarı kabul edilmektedir. Sektörel sorunların ortadan kaldırılması, liberal bir piyasa ortamında, pazar odaklı bir üretim anlayışıyla, üretici ve sanayiciyi bir araya getirecek stratejilerin uygulanmasını gerektirmektedir. Bu çerçevede, değer zincirindeki aksayan yönlerin tespit edilerek sektörün üretim ve finansman sorunlarının giderilmesine yönelik çeşitli alternatiflerin geliştirilmesi yararlı olacaktır. Küçük ölçekli üretim yapısına sahip Kırgız tarım sektöründe üreticinin girdi temininden başlayarak, üretim ve pazara erişim süreçlerinde karşı karşıya kaldığı temel sorunların çözülerek sanayi kesiminin kaliteli ve yeterli miktarda hammadde ihtiyacının karşılanabilmesi, üretici ve sanayici arasında etkin bir koordinasyonun sağlanmasını gerektirmektedir. Bu amaçla, girdi tedariki, üretim, işleme, dağıtım ve pazarlama süreçlerinin farklı aşamalarında farklı işletmelerin faaliyet gösterdiği geleneksel tarımsal üretim yapısında Sözleşmeli Üretim Modeli'nin, taraflar arasında dikey koordinasyon sağlayarak tarım, sanayi ve ticaret kesimlerini bir araya getirebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, Kırgızistan'da tarım ve hayvancılık sektörlerinin genel değerlendirmesi yapılarak sektörlerin gelişimini engelleyen faktörler belirlenmeye çalışılmakta, pazar odaklı tarım sektörü yaratılmasında etkili bir üretim ve finansman sistemi olan ve bu özelliğiyle dünyada yaygın olarak uygulanan Sözleşmeli Üretim Modeli'nin ülkedeki mevcut sorunlara çözüm olup olamayacağı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Agricultural sector having a strategic function in providing food for people as well as supporting development of agribusiness and maintaining employment, plays an important role in the economies of both developed and developing countries. Changing economical and commercial environment and increasing domination of free market economies around the world requires different perspectives in strengthening agricultural economies which remain in the focus of poverty reduction and rural development policies. In order to achieve agricultural and rural development it is necessary to solve the financial problems of the sector in the first place. Integration of cooperatives, agricultural finance corporations and commercial banks facilitating an efficient agricultural banking system compatible with requirements of the sector is important in increasing producers' ability to gain access to credits. Analysis of successful cases in both developed and developing countries show that agricultural credits should be tailored to fit the structure of the sector and meet the needs of producers. These various alternative financial instruments are effective in addressing problems of production and finance faced by small farmers by improving their access to credits. Analysis of well developed countries indicate that share of agricultural sector in total employment decreases as its contribution to the economy increases in real terms. In developing countries however opposite is true, where structural and financial problems have a negative impact on volumes of production and quality of output. As a result of this agricultural sector fails to generate desired level of income and value added despite its high share in total employment. Agricultural sector in Kyrgyzstan contributes substantially to national economy by being a major source of income and employment. However, similar to other developing countries the sector has not been improving well enough due to production and finance problems, despite its potential to further develop and generate high value added with country's suitable geographic and natural conditions. Implementation of effective development strategies plays an important role in reduction of rural poverty and maintaining sustainable growth. For this, it is necessary to address the structure and problems of the sector correctly. Growth of agriculture and agro-processing in a balanced and stable way is widely accepted as the key for economic development in Kyrgyzstan. Elimination of problems of the agricultural sector requires implementation of strategies which will bring producers and processors together in a liberal market environment with a market oriented production perspective. Within this frame it might be useful first to determine the major gaps which cause production and financial problems in Kyrgyz value chain and then develop certain alternatives which might eliminate these problems. In order to solve the major problems faced by the small farmers in production and marketing and to provide agro-processing firms with desired amounts of high quality inputs, it is necessary to build an efficient coordination among producers and processors. Within traditional Kyrgyz agricultural production system where input provision, production, processing, distribution and marketing are done by different businesses at different times, contract farming might be a solution in maintaining vertical coordination between producing, processing and trading parties. This study reviews and analyzes the general outlook of Kyrgyz agriculture and livestock sectors, identifying the factors which hinder the development of the sector with further discussion on whether contract farming might be a solution to existing problems of the sector.